Ciocolata caldă și creierul

English

Vremea se răcește, zilele se scurtează, iar carantina se apropie de noi din ce în ce mai mult. Însă, deși nu există cam nimic care să poată să ușureze sentimentul de disperare și tristețea copleșitoare, cel puțin e destul de frig ca să ne putem bucura de o ciocolată caldă (da, 2020 chiar a scăzut standardele pentru ce înseamnă „să vezi partea bună”). Și în timp ce te învelești într-o pătură moale și confortabilă și sorbi din ciocolata caldă bine-meritată, parcă poți să simți cum ți se încălezște puțin sufletul. Dar știai că ciocolata caldă este grozavă și pentru creier, nu doar pentru suflet?

Studiile arată că boabele de cacao conțin anumiți compuși chimici care pot duce la îmbunătățirea cogniției și protecție împotriva bolii Alzheimer. Efectul benefic al acestor boabe vine de la conținutul lor crescut de flavonoizi (un tip de antioxidanți). Există mai multe mecanisme prin care flavonoizii acționează în creier, și anume: creșterea fluxului cerebral de sânge, promovarea angiogenezei și a neurogenezei, precum și prevenirea apoptozei neuronale. Dar cum se leagă aceste mecanisme de îmbunătățirea gândirii și scăderea riscului pentru Alzheimer? Hai să le luăm pe rând.

În primul rând, un flux cerebral de sânge bun este esențial pentru funcționarea optimă a creierului, deoarece sângele din creier ajută la aprovizionarea neuronilor tăi cu nutrienții necesari (adică oxigen și glucoză), precum și la îndepărtarea deșeurilor neuronale. Un factor important pentru menținerea unui flux de sânge corespunzător este capacitatea vaselor tale de sânge de a se dilata (adică vasodilatarea) și exact aici pot flavonoizii să ajute, deoarece acești compuși pot stimula vasodilatarea și, în consecință, fluxul de sânge din creier. Acest lucru a fost confirmat în mai multe studii în care s-a observat că participanții cărora li s-au dat băuturi cu cacao cu conținut crescut de flavonoizi au avut un flux crescut de sânge în diferite zone ale creierului. Mai mult decât atât, capacitatea de vasodilatare scade odată cu înaintarea în vârstă (pe măsură ce vasele tale de sânge își pierd elasticitatea), iar flavonoizii au dus la o creștere chiar mai mare pentru participanții mai în vârstă. Asta sugerează că aceste molecule ar putea avea beneficii mai mari pentru oamenii mai în vârstă, deoarece ar putea contracara mare parte din daunele cauzate de procesul de îmbătrânire.

Cel de-al doilea lucru pe care l-am menționat, angiogeneza, e destul de simplu și este de asemenea legat de creșterea fluxului de sânge din creier. Angiogeneza înseamnă „nașterea de noi vase de sânge” și, așa cum am menționat, flavonoizii stimulează angiogeneza, ceea ce înseamnă că stimulează formarea de noi vase de sânge în creier. Și această observație a fost confirmată experimental și, în plus, a fost corelată cu o memorie spațială îmbunătățită în șoareci (deși acest lucru trebuie să fie confirmat experimental și la oameni, lucru care ar putea fi puțin mai complicat față de prietenii noștri rozători).

În același experiment, cercetătorii au observat că administrarea de flavonoizi, combinată cu exercițiile fizice, a dus la o creștere a numărului de spine dendritice în anumite părți ale hipocampului. Spinele dendritice sunt părți specializate ale dendritei care fac parte din sinapse. Pe scurt, cu cât neuronii tăi au mai multe spine dendritice, cu atât pot forma mai multe sinapse și, în cazul neuronilor din regiuni ale creierului care au de-a face cu memoria, cu cât un neuron formează mai multe sinapse, cu atât mai bună este memoria. În plus, într-un alt experiment, cercetătorii au observat creșterea neurogenezei („nașterea de neuroni noi”) în hipocampul șoarecilor după ce acestora li s-au administrat flavonoizi (da, poate ai mai auzit că un creier adult nu poate produce neuroni noi, dar, de fapt, există anumite regiuni ale creierului care păstrează această capacitate chiar și la adulți). Combinate, aceste descoperiri sugerează că flavonoizii duc la îmbunătățirea cogniției deoarece îmbunătățesc memoria prin proprietățile lor de stimulare a neurogenezei.

În cele din urmă, ei ajută la prevenirea bolii Alzheimer nu doar prin mecanismele menționate anterior (deoarece îmbunătățesc fluxul de sânge în creier și îți fac creierul să creeze mai mulți neuroni), ci și fiindcă sunt capabili să prevină apoptoza neuronală. Apoptoza se referă la moartea celulară programată și este un proces care apare în mod natural în organisme. De obicei, atunci când o celulă se deteriorează în orice fel, se declanșează o cascadă de reacții chimice, iar celula moare pentru a proteja corpul de și mai multe daune. Un exemplu bun pentru asta sunt celulele în care ADN-ul a suferit modificări: dacă celulele nu ar face apoptoză imediat ce aceste modificări sunt detectate, ar risca să se transforme în celule canceroase. În plus, apoptoza se desfășoară într-o manieră controlată, în așa fel încât vărsarea conținutului celular în mediul extracelular (unde ar putea afecta celelalte celule) este prevenită. Însă în boala Alzheimer acest mecanism o ia razna, iar rata neuronilor care fac apoptoză crește. Așa că, ajutând în prevenirea apoptozei, flavonoizii pot încetini progresul bolii Alzheimer, iar prin mecanismele menționate mai sus, pot întârzia, dacă nu chiar preveni declanșarea acestei boli. Totuși, studii mai mari, la nivel de populație, sunt necesare pentru a trage niște concluzii definitive despre asta.

Așa că dacă mai aveai nevoie de un motiv ca să bei încă o cană de ciocolată caldă (în afară de sacul de îngrășământ natural care este anul 2020), iată-l.

Cum ți s-a părut această postare? Scrie-ne în comentariile de mai jos.

Ca de obicei, nu uita să ne urmărești pe InstagramTwitter sau Facebook pentru a fi la curent cu cele mai recente postări.

Surse (în engleză)

The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance

Dietary flavanols improve cerebral cortical oxygenation and cognition in healthy adults

Sărbătorile și sănătatea mintală

English Se presupune că sărbătorile de iarnă sunt pline de dulce, acrișor și ceva fermecător, dar chiar și aceia dintre noi care se lasă complet cuprinși de spiritul Crăciunului trebuie să admită că realitatea nu corespunde întotdeauna acestor așteptări. Din contră, așteptările prea mari pentru „super-distracție” sau chiar „vacanța perfectă” tind să ducă atât la…

Mirosul amintirilor

English În cel mai recent articol am vorbit despre de ce creierul nostru face trecutul să pară mai roz și am și introdus pe scurt amintirile autobiografice. Astăzi ne continuăm călătoria pe strada amintirilor vorbim despre o altă componentă importantă a amintirilor: mirosul. De câte ori nu ți s-a întâmplat să miroși niște prăjituri proaspăt…

Microflora intestinală

English Știm cu toții ce este intestinul. Este locul acela straniu din burtă care mârâie ca un bătrân morocănos de fiecare dată când ne este foame și de fiecare dată când mâncăm mâncarea aia prea picantă pentru noi pentru a ne impresiona prietenii. Dar ce face ca acea mâncare picantă să se transforme în focurile…

De ce ar trebui să îți pese de (neuro)știință?

English Sigur, ai mai auzit-o înainte: știința e super, iar creierul în mod deosebit este o minune a universului. Este ceea ce ne definește ca oameni, așa că ar trebui să fim interesați să învățăm despre acesta cât mai mult cu putință. Dar, deși pentru mulți poate fi foarte palpitant să citească despre organizarea pe…

Amintirile cele dulci

English După o săptămână îngrozitor de lungă, cadourile stau împachetate frumos sub brad, sarmalele se odihnesc pe masă, rudele tale și-au dat în sfârșit seama cum să pornească microfonul pe Zoom și acum gesticulează și se aud vorbind tare din ecranul mic al calculatorului care abia îi mai încape, iar tu ești fericit/ă că ai…

Spiritul Crăciunului în creier

English Cu toții avem un prieten care, imediat ce 1 decembrie sosește, scoate decorațiunile de Crăciun, ascultă „Împodobește, mamă, bradul” la maxim toată ziua și vorbește non-stop despre cum „decembrie e luna în care suntem mai buni” (apropo, dacă nu poți să identifici care dintre prietenii tăi e copleșit de spiritul Crăciunului, probabil că ești…

Oh hi there 👋
It’s nice to meet you.

Sign up to receive awesome content in your inbox.

Read our privacy policy for more info.

Leave a Reply