Decoratul timpuriu de Crăciun: Argumentele științifice

English

Când vine vorba de decoratul de Crăciun, există o regulă nescrisă, deși oarecum arbitrară, care definește cât de devreme e prea devreme. De exemplu, în SUA, mulți oameni așteaptă până după Ziua Recunoștinței, în timp ce în alte țări termenul poate varia între 1 decembrie și săptămâna de dinainte de Crăciun. Dar, ca și cu multe alte lucruri în 2020, se pare că această regulă nu mai contează, iar mulți oameni au început să împodobească bradul chiar din noiembrie. Și deși e posibil ca societatea să nu fie de acord cu cei care decorează „prea devreme”, există un argument solid în favoarea scoaterii decorațiunilor de Crăciun din cămară atunci când ai tu chef, nu când ar trebui.

În termeni simpli, decorațiunile de Crăciun ne fac să ne simțim bine. Bineînțeles, întrebarea este: de ce? În primul rând, faptul că vedem decorațiunile de Crăciun în casă ne plasează într-un context în care amintirile legate de sărbătorile de iarnă pot fi declanșate mai ușor. Și, deoarece, de obicei, acestea reprezintă perioade de fericire, ni se reamintește, practic, de vremuri pline de bucurie, iar asta ne poate îmbunătăți starea de spirit (și asta e ceva de care cu toții probabil că avem nevoie acum).

Mai mult decât atât, pregătirea casei pentru Crăciun e un ritual pe care mulți dintre noi l-au făcut ani la rând, iar, așa cum arată studiile, îndeplinirea unui ritual de orice fel tinde să ne aducă un fel de confort și consolare, precum și să ne îmbunătățească starea de sănătate mintală.

În cele din urmă, într-un an marcat de temeri și incertitudine, poate fi greu să mai găsim ceva pozitiv pe care să-l așteptăm cu nerăbdare. Dar decoratul timpuriu ne poate ajuta în acest sens, deoarece ne permite să vizualizăm mai ușor zilele libere pline de prăjituri delicioase și filme siropoase de sărbători.

Desigur, în funcție de circumstanțele și personalitatea fiecăruia, decoratul timpuriu pentru Crăciun poate fi dăunător stării de spirit. Dacă, spre exemplu, ai tendința de „a vedea jumătatea goală a paharului” (așa cum o am eu), atunci în loc să te axezi pe amintirile fericite pe care le-ai format de-a lungul anilor, te vei gândi mai degrabă la cât de deprimant va fi Crăciunul anul acesta, deoarece nu ești împreună cu familia și nu poți să te duci nicăieri (nu că te-ai fi dus undeva, dar ar fi fost frumos să ai posibilitatea să faci asta). Sau dacă amintirile tale legate de această perioadă nu sunt oricum atât de plăcute, cel mai probabil nu vrei ca decorațiunile să-ți amintească de asta și mai devreme.

În concluzie, din perspectivă neuropsihologică, decorațiunile de Crăciun pot fi declanșatoare puternice pentru anumite amintiri, te pot ajuta să definești un punct din viitor pe care să-l aștepți cu nerăbdare și, prin natura lor ritualică, îți pot oferi confortul de care ai nevoie. Însă, având în vedere capacitatea lor de a-ți declanșa amintiri, tu ești singurul/a care poate decide dacă vrei să ți se amintească de vreun Crăciun din trecut sau nu.

Cum ți s-a părut această postare? Scrie-ne în comentariile de mai jos.

Ca de obicei, nu uita să ne urmărești pe InstagramTwitter sau Facebook pentru a fi la curent cu cele mai recente postări.

Surse (în engleză)

Rituals Alleviate Grieving for Loved Ones, Lovers, and Lotteries

Psychologists Explain The Benefits Of Decorating Early For The Holidays

Ciocolata caldă și creierul

English Vremea se răcește, zilele se scurtează, iar carantina se apropie de noi din ce în ce mai mult. Însă, deși nu există cam nimic care să poată să ușureze sentimentul de disperare și tristețea copleșitoare, cel puțin e destul de frig ca să ne putem bucura de o ciocolată caldă (da, 2020 chiar a…

Neuroștiința colindelor de Crăciun

English Citind titlul, probabil te întrebi: „Serios, există o neuroștiință a colindelor de Crăciun? Ce neuroștiință e aia? E vorba doar de cântat niște cântece stupide despre niște colăcei ca să treacă timpul până când poți în sfârșit să te așezi la masă și să mănânci colăceii respectivi. Da, sigur, pare că îți încălzește sufletul,…

Amintirile cele dulci

English După o săptămână îngrozitor de lungă, cadourile stau împachetate frumos sub brad, sarmalele se odihnesc pe masă, rudele tale și-au dat în sfârșit seama cum să pornească microfonul pe Zoom și acum gesticulează și se aud vorbind tare din ecranul mic al calculatorului care abia îi mai încape, iar tu ești fericit/ă că ai…

Mirosul amintirilor

English În cel mai recent articol am vorbit despre de ce creierul nostru face trecutul să pară mai roz și am și introdus pe scurt amintirile autobiografice. Astăzi ne continuăm călătoria pe strada amintirilor vorbim despre o altă componentă importantă a amintirilor: mirosul. De câte ori nu ți s-a întâmplat să miroși niște prăjituri proaspăt…

De ce ar trebui să îți pese de (neuro)știință?

English Sigur, ai mai auzit-o înainte: știința e super, iar creierul în mod deosebit este o minune a universului. Este ceea ce ne definește ca oameni, așa că ar trebui să fim interesați să învățăm despre acesta cât mai mult cu putință. Dar, deși pentru mulți poate fi foarte palpitant să citească despre organizarea pe…

Despre preferința pentru limba engleză în comunicarea științifică

English În lumea științifică limba engleză a devenit dominantă. Cele mai multe articole științifice sunt publicate în engleză, cele mai avansate cărți științifice sunt scrise în engleză și cele mai multe conferințe științifice sunt organizează în engleză. În teorie, acest lucru sună extraordinar. Dacă toți cercetătorii sunt capabili să vorbească aceeași limbă, atunci această barieră…

One thought on “Decoratul timpuriu de Crăciun: Argumentele științifice

Leave a Reply