Cum alcoolul îți afectează creierul

English

Apropierea sărbătorilor poate însemna un singur lucru: e vremea să bei! (nu că am fi avut nevoie de vreun motiv în plus să bem anul acesta) Cercetătorii au realizat multe studii pe tema efectelor consumului de alcool asupra creierului, dar, deși rezultatele lor sunt, fără îndoială, interesante și deși ar trebui să ținem cont de ele atunci când ne evaluăm obiceiurile de consum de alcool în general, aceste rezultate sunt și nu tocmai îmbucurătoare. Și deoarece tuturor ne-ar prinde bine o pauză de la lucrurile „mai puțin îmbucurătoare”, astăzi am decis să rămânem la lucrurile de bază, așa că vom arunca o privire la niște informații de bază distractive: cum ajunge alcoolul în creier și care sunt mecanismele prin care produce efectele sale bine-cunoscute?

În mod normal, alcoolul care ajunge în corp este procesat de ficat. Mai exact, o enzimă numită alcool-dehidrogenază transformă alcoolul într-o altă moleculă numită acetaldehidă, care este apoi transformată în acid acetic. Însă doar o cantitate limitată de alcool poate fi procesată de ficat într-o anumită perioadă de timp, așa că, atunci când bei mai multe decât atât, începe distracția. Alcoolul care nu este metabolizat în ficat poate fi absorbit în circulația sangvină, iar de acolo poate ajunge la creier. Desigur, poate îți amintești din articolele noastre anterioare că în jurul creierului există o barieră de protecție care nu permite accesul celor mai multe molecule și microorganisme, numită bariera hematoencefalică. Din (ne)fericire, această barieră este permeabilă pentru alcool.

Odată ajuns în creier, alcoolul își poate exercita efectele chimice indirect, prin doi neurotransmițători: GABA și glutamat. Neurotransmițătorii sunt mesagerii chimici ai corpului; ei transportă mesajele atât de la un neuron la altul, cât și de la neuroni la alte celule (cum ar fi celulele musculare). În plus, există două tipuri de neurotransmițători: excitatori (care duc la o creștere a activității), cum ar fi glutamatul, și inhibitori (duc la o scădere a activității), cum ar fi GABA (acid gamma-aminobutiric). Alcoolul duce la creșterea concentrației de GABA și a scăderii celei de glutamat. Schimbarea profilului de activitate a acestor neurotransmițători este motivul pentru care consumul ridicat de alcool cauzează vorbire neclară, reducerea inhibițiilor (mulți oameni spun că alcoolul le reduce anxietatea socială, spre exemplu), procesare încetinită a informațiilor, precum și gândire lentă.

Însă deși efectele menționate mai sus sunt cauzate de influența alcoolului în cortexul cerebral, există și alte zone ale sistemului nervos care sunt afectate. De exemplu, atunci când bem, cerebelul, care este implicat în coordonare și control motor, este de asemenea influențat de alcool, de aceea oamenii în stare de ebrietate au probleme în a-și menține echilibrul. Hipotalamusul și glanda pituitară, două glande care sunt implicate, printre altele, în controlul funcțiilor sexuale, sunt de asemenea inhibate de alcool. În consecință, deși apetitul sexual poate crește ca urmare a consumului de alcool, performanța scade de fapt.

În cele din urmă, efectele alcoolului asupra trunchiului cerebral (partea sistemului nervos responsabilă pentru funcțiile automate, cum ar fi respirația, cunoștința și temperatura corpului) duc la somnolență și, în unele cazuri, chiar și îngreunarea respirației și scăderea temperaturii corpului. Trunchiul cerebral conține, de asemenea, centrul emetic (al vomitatului), cel care decide dacă o substanță toxică a ajuns în corp și golirea stomacului ar trebui inițiată ca urmare. Această zonă primește informații de la vecina sa, zona de declanșare chemoreceptivă (ZDC), o zonă senzorială mică, ce detectează substanțele toxice și sună alarma. Astfel, în urma consumului crescut de alcool, ZDC este cea care îi spune centrului tău emetic să deschidă supapele.

După cum poți vedea, alcoolul nu doar „te îmbată”, ci influențează multe părți ale sistemului tău nervos și produce o mulțime de efecte. Și deși, obiectiv vorbind, faptul că acum știi aceste lucruri nu prea îți îmbunătățește viața, măcar îți oferă câteva chestii interesante pe care să le aduci în discuție ca să spargi tăcerile lungi și apăsătoare ce probabil că vor urma în curând.

Cum ți s-a părut această postare? Scrie-ne în comentariile de mai jos.

Ca de obicei, nu uita să ne urmărești pe InstagramTwitter sau Facebook pentru a fi la curent cu cele mai recente postări.

Surse (în engleză)

How Alcoholism Works

The Science of the Sauce: What Happens to Your Brain When You Drink Alcohol?

Oh hi there 👋
It’s nice to meet you.

Sign up to receive awesome content in your inbox.

Read our privacy policy for more info.

Leave a Reply