De ce bărbații stresează șoarecii

English

Pentru cel de-al doilea prompt, vom vorbi despre o descoperire care ne-a impresionat în acest an. Sunt atât de multe lucruri interesante care au ieșit la iveală, dar ne-am gândit să alegem ceva care să fie atât distractiv, cât și interesant.

În regulă, știi cum neurocercetătorii folosesc uneori șoareci pentru experimentele lor? Îi pun să găsească brânză în labirinturi sau să înoate până la platforme ascunse sub apă etc. Dar înainte ca șoarecele să caute brânza prin labirint, de exemplu, cineva trebuie să-l ia din cușcă și să-l pună acolo. Și pentru că nu mai suntem în anii 1800, acel cineva poate fi fie bărbat, fie femeie.

Dar iată care este șmecheria: uneori, rezultatele nu pot fi reproduse între laboratoare, chiar dacă toate variabilele de interes rămân aceleași. Desigur, este de la sine înțeles că, în general, acest lucru nu este bun pentru știință (de fapt, avem un alt articol întreg despre criza replicării științifice). Oricum, asta ne face să întrebăm: dacă toate variabilele de interes rămân constante, ce determină diferențele dintre rezultate?

Ei bine, este foarte posibil să existe variabile ascunse care să influențeze rezultatele. În orice experiment dat, există factori care ar putea teoretic să îl influențeze, cum ar fi temperatura ambiantă a camerei, cantitatea de lumină solară, tipul de cușcă în care trăiesc șoarecii, hrana pe care o primesc, precum și multe alte lucruri pe care oamenii nu le observă în mod explicit. Cu toate acestea, dacă nu investighează în mod specific, să spunem, efectul expunerii la lumina soarelui asupra simptomelor depresive la șoareci, oamenii de știință nu controlează neapărat acest factor sau alții similari.

Iar acest lucru ne aduce la un astfel de factor neașteptat care a fost în cele din urmă investigat: sexul cercetătorului care manipulează șoarecii. Aceasta este, de obicei, o variabilă ascunsă, așa că majoritatea studiilor nu îi acordă atenție. Dar există unele rapoarte care arată că șoarecii sunt capabili să discrimineze între cercetători după miros, că performanța lor se îmbunătățește în prezența celor familiari și că prezintă o inhibiție a durerii indusă de stres atunci când sunt expuși la bărbați.

Noul studiu care a apărut în acest an se bazează pe acestea și oferă o perspectivă mai cuprinzătoare asupra modului în care șoarecii reacționează la cercetătorii de sex masculin și feminin. Aceștia au descoperit că nu numai că șoarecii manifestă aversiune față de mirosul uman masculin și îl vor prefera pe cel feminin dacă au de ales, dar sunt, de asemenea, mai sensibili la stres atunci când sunt manipulați de bărbați. Mai mult, acest studiu a identificat calea neuronală care se activează ca răspuns la mirosul masculin (pentru cei interesați: este vorba de neuronii secretori de factor de eliberare a corticotropinei din cortexul entorinal care proiectează în hipocamp).

În plus, ketamina, un medicament anestezic și potențial antidepresiv, își produce efectele antidepresive doar dacă șoarecii sunt expuși la mirosul masculin și nu la cel feminin. Asta implică faptul că ketamina trebuie administrată la scurt timp după ce calea neuronală de mai sus a fost activată, altfel nu va funcționa. Aceste informații s-ar putea dovedi utile în tratamentul tulburărilor de dispoziție, pentru care ketamina este cercetată ca medicament.

Desigur, așa cum îți reamintim întotdeauna aici, trebuie să așteptăm să apară mai multe studii similare înainte de a ne entuziasma prea tare. Dar acest studiu pare promițător în mai multe direcții. În primul rând, el subliniază importanța investigării potențialelor variabile ascunse. De asemenea, sugerează că studiile pe șoareci ar putea beneficia de pe urma urmăririi sexului cercetătorilor. Și, în cele din urmă, oferă o direcție interesantă de cercetare în ceea ce privește căile neuronale importante pentru acțiunea ketaminei.

Cum ți s-a părut această postare? Scrie-ne în comentariile de mai jos.

Ca de obicei, nu uita să ne urmărești pe InstagramMastodon sau Facebook pentru a fi la curent cu cele mai recente postări.

Ar putea să-ți placă și:

Referințe (în engleză)

Georgiou, P., Zanos, P., Mou, T. C. M., An, X., Gerhard, D. M., Dryanovski, D. I., … & Gould, T. D. (2022). Experimenters’ sex modulates mouse behaviors and neural responses to ketamine via corticotropin releasing factor. Nature Neuroscience25(9), 1191-1200.

Sorge, R. E., Martin, L. J., Isbester, K. A., Sotocinal, S. G., Rosen, S., Tuttle, A. H., … & Mogil, J. S. (2014). Olfactory exposure to males, including men, causes stress and related analgesia in rodents. Nature methods11(6), 629-632.

Oh hi there 👋
It’s nice to meet you.

Sign up to receive awesome content in your inbox.

Read our privacy policy for more info.

One thought on “De ce bărbații stresează șoarecii

Leave a Reply