De ce Bill din „Regele dealului” are tulburare de personalitate borderline

English

În această postare, vom discuta despre simptomele tulburării de personalitate borderline. Pentru a oferi mai mult context dincolo de limbajul rigid al Manualului de Diagnostic și Statistică al Tulburărilor Mentale (DSM-5), luăm ca exemplu un bine cunoscut personaj de desene animate care prezintă aceste simptome, Bill din „Regele dealului” (eng., King of the Hill).

Cu toții îl știm pe Bill (nume complet: William Fontaine de la Tour Dauterive), bădăranul perpetuu neiubit, dar îndrăgit, din „Regele dealului”. În calitate de vecin și prieten apropiat al lui Hank, îl vedem pe Bill în majoritatea episoadelor și ajungem să-l cunoaștem îndeaproape ca pe bărbierul militar trist, patetic și simplu la minte, care tânjește după afecțiune și își umple golul interior cu munți de gustări. Deși trăiește într-o lume de desene animate, bidimensională, Bill este construit pentru a fi o persoană destul de complexă, deși previzibilă uneori.

Dar ți-ai dat seama că Bill bifează de fapt majoritatea, dacă nu toate căsuțele pentru tulburarea de personalitate borderline (BPD, pe scurt)?

Criteriile de diagnostic prezentate în DSM-5 definesc BPD ca fiind „un model omniprezent de instabilitate a relațiilor interpersonale, a imaginii de sine și a afectelor și impulsivitate accentuată, care se declanșează până la începutul vârstei adulte și este prezentă într-o varietate de contexte, după cum indică cinci sau mai multe dintre următoarele:

  1. Eforturi frenetice pentru a evita abandonul real sau imaginat.
  2. Un model de relații interpersonale instabile și intense caracterizate prin alternanța între extreme de idealizare și devalorizare.
  3. Tulburare a identității: imagine de sine sau sentiment de sine instabil în mod pronunțat și persistent.
  4. Impulsivitate în cel puțin două domenii care sunt potențial dăunătoare pentru sine (de exemplu, cheltuielile, sexul, abuzul de substanțe, conducerea imprudentă, mâncatul compulsiv).
  5. Comportament suicidar, gesturi sau amenințări recurente sau comportament de automutilare.
  6. Instabilitate afectivă cauzată de o reactivitate accentuată a dispoziției (de exemplu, disforie episodică intensă, iritabilitate sau anxietate care durează de obicei câteva ore și doar rareori mai mult de câteva zile).
  7. Sentimente cronice de goliciune.
  8. Mânie intensă și nepotrivită sau dificultăți de control al furiei (de exemplu, manifestări frecvente de temperament, furie constantă, bătăi fizice recurente).
  9. Ideație paranoidă tranzitorie, legată de stres sau simptome disociative severe.”

Încă nu vezi semnele? E în regulă. Hai s-o luăm pas cu pas.

Eforturi frenetice pentru a evita abandonul real sau imaginat

Bill ne demonstrează constant cât de singur este. S-ar putea chiar să-ți fi părut rău pentru el, văzând cât de singur și de trist devine. Dar ai observat cât de lipicios devine Bill atunci când se teme că va pierde persoana de care s-a atașat emoțional? Acest lucru poate fi observat în mai multe episoade, în care Bill devine un pic prea pornit pe apartenență și de multe ori stă mai mult decât ar fi cazul.

În episodul intitulat “Happy Hank’s Giving”, toate personajele, în afară de Bill, au planuri în afara orașului Arlen pentru Ziua Recunoștinței, lăsându-l pe Bill singur. Bill inventează o scuză pentru a-i conduce pe Hank și familia sa la aeroport și sfârșește prin a se plimba prin zonă și a-i urmări, pentru că se simte abandonat.

În “Bill’s House”, Bill face o treabă excelentă având grijă de familia Hill atunci când aceștia se îmbolnăvesc, dar după ce își recapătă puterile, Bill se descurajează și încearcă să le otrăvească supa pe care le-o pregătea, într-un efort frenetic de a-i ține bolnavi mai mult timp pentru a putea avea grijă de ei și a fi în preajma lor.

În episodul “Leanne’s Saga”, Leanne Platter, mama lui Luanne, se întâlnește cu Bill și îl maltratează pe măsură ce se dezvăluie că devine din ce în ce mai dezgustată de el. În timp ce Leanne, aflată în stare de ebrietate, îl abuzează fizic și verbal pe Bill, Bill trece cu vederea acest lucru și chiar își menține planurile de a se căsători cu ea. Per total, putem vedea cu siguranță că eforturile sale frenetice de a evita orice fel de abandon îl determină pe Bill să se atașeze sufocant de orice persoană pentru care are afecțiune.

Ar putea să-ți placă și: Sărbătorile și sănătatea mintală

Un model de relații interpersonale instabile și intense caracterizate prin alternanța între extreme de idealizare și devalorizare

Când ne gândim la relațiile lui Bill, putem observa cu siguranță că sunt instabile și intense. Acestea sunt personajele despre care știm că au fost cumva implicate romantic cu Bill până acum: fosta sa soție Lenore, Leanne Platter, Laoma Souphanousinphone, reverendul Stroup, Charlene, fostul guvernator al Texasului Ann Richards și câteva personaje ciudate fără nume, cum ar fi văduvele vărului decedat al lui Bill, o femeie care a fost eliberată din închisoare și care a locuit pentru scurt timp cu Bill și un ofițer de poliție (deși nu suntem lămuriți în această privință). Toate relațiile lui Bill au fost furtunoase și de scurtă durată și s-au terminat fie cu femeile părăsindu-l pe Bill după ce l-au denigrat (de exemplu, Lenore, care l-a înșelat pe Bill și l-a denigrat în timpul cât au fost împreună), fie cu Bill care și-a pierdut interesul față de ele atunci când relația a devenit mai serioasă (de exemplu, reverendul Karen Stroup, care a renunțat chiar și la postul ei sfânt pentru a fi cu Bill). Inutil să mai spunem că toate relațiile lui Bill încep cu idealizarea partenerelor sale până la punctul de a se pierde pe sine, iar majoritatea se termină cu devalorizarea femeilor, din diverse motive.

Tulburare a identității: imagine de sine sau sentiment de sine instabil în mod pronunțat și persistent

S-ar putea să fie din dorința de a face pe plac oamenilor, dar Bill nu este ca Hank Hill când vine vorba de stima de sine. L-am văzut pe Bill la cote înalte și joase, atât fizic, cât și psihic. Personalitatea lui pare fixă, dar de fapt este destul de fluidă, în funcție de ce o influențează într-un anumit moment. Să luăm de exemplu episodul intitulat „Bill, Bulk and the Body Buddies”. Bill, temându-se de viitoarea examinare fizică din armată, construiește o sală de gimnastică cu ajutorul celorlalte personaje principale și începe să facă exerciții, progresând încet-încet, până când întâlnește un culturist care se oferă să îl ajute să intre în formă. Bill devine apoi obsedat de amicii săi culturiști, până în punctul în care își neglijează vechii prieteni în favoarea exercițiilor fizice intense cu noii săi prieteni, construindu-și o personalitate cu totul nouă.

Într-un alt episod, “Dia-BILL-ic Shock”, Bill își dă seama că riscă să facă diabet zaharat după o criză care îl duce în spital și unde i se recomandă de către un doctor să-și ia un scaun cu rotile pentru a se pregăti pentru pierderea picioarelor (doctorul practica „dragostea dură”, încercând să îl sperie pe Bill pentru a-și îmbunătăți sănătatea fizică). După aceasta, Bill „renunță” și își folosește prematur scaunul cu rotile, însă întâlnește un tip chipeș, într-un scaun cu rotile mai cool, pe care îl idolatrizează imediat, neglijându-și din nou prietenii în favoarea noului tip și a însoțitorilor săi. Bill își construiește din nou o altă personalitate pentru acesta și își o îmbrățișează în totalitate, până când se ridică beat din scaunul cu rotile și merge la toaletă, șocându-și și înstrăinându-și imediat noii săi tovarăși în scaune cu rotile. Încearcă să le demonstreze că este bolnav arătând că glicemia lui este ridicată, însă, datorită recentelor exerciții fizice, aceasta este normală. Pentru a ne referi acum la primul punct de pe lista BPD, Bill încearcă să mănânce o pungă de zahăr pentru a-și ridica glicemia, astfel încât să se poată întoarce la sinele său bolnav și a recâștiga compania noilor săi prieteni.

Bill pretinde, de asemenea, că este un hairstylist gay în „My Hair Lady”, atunci când lucrează alături de Luanne, adoptând această personalitate pentru a încerca să se integreze și să obțină mai mulți clienți. Cel mai remarcabil dintre toate, însă, este momentul în care Bill are o cădere nervoasă și devine Lenore în „Pretty, Pretty Dresses”, până când se confruntă cu problemele sale de abandon și revine la normal.

Impulsivitate în cel puțin două domenii care sunt potențial dăunătoare pentru sine (de exemplu, cheltuielile, sexul, abuzul de substanțe, conducerea imprudentă, mâncatul compulsiv)

Acest lucru nu are nevoie de nicio prezentare, deoarece știm cu toții că Bill mănâncă excesiv, mai ales când este trist, adică… Ei bine… tot timpul. În episodul „Dia-BILL-ic Shock”, Bill continuă să mănânce alimente nesănătoase chiar și atunci când se confruntă cu diabetul zaharat. Mai mult, știm cu toții că bea destul de mult. Dar ai observat că poate fi foarte impulsiv, mai ales atunci când simte emoții foarte intense? În „Tankin’ It to the Streets”, Bill fură un tanc dintr-o bază a armatei americane după ce se îmbată în frizerie și se simte supărat la gândul că armata l-a indus în eroare și l-a folosit ca pe un cobai, motiv pentru care este gras, chel și are păr pe corp.

Comportament suicidar, gesturi sau amenințări recurente sau comportament de automutilare

În „Pretty, Pretty Dresses”, Bill se simte la pământ, deoarece de Crăciun se împlinește un an de la plecarea lui Lennore, iar fiindcă Peggy îi interzice lui Bill accesul în casa lor din cauza noii sale iguane de companie (pe care Bill a numit-o inteligent “Lennore”), Bill intră într-o depresie profundă și încearcă să se sinucidă de mai multe ori, ceea ce îl face să fie monitorizat 24 de ore din 24, 7 zile din 7 de către prietenii săi. În același episod, Bill spune „tot ce fac este să dorm. Cred că mă antrenez, nu-i așa? Pentru somnul cel mare și lung”. În episodul „Après Hank, le Deluge”, în timp ce Arlen este cuprins de o ploaie torențială și de o inundație ulterioară, Bill se îmbracă în uniforma sa militară și se trântește pe pat, gata să moară. Din fericire, Hank îl găsește și îl scoate din casă la timp.

Instabilitate afectivă cauzată de o reactivitate accentuată a dispoziției (de exemplu, disforie episodică intensă, iritabilitate sau anxietate care durează de obicei câteva ore și doar rareori mai mult de câteva zile)

După cum am discutat până acum, Bill este destul de sensibil, iar starea lui de spirit este foarte dependentă de alte persoane și de evenimente externe. L-am văzut pe Bill letargic, furios, anxios și deznădăjduit de destul de multe ori de-a lungul serialului. Din fericire, el își revine întotdeauna la sinele său caraghios cu ajutorul prietenilor săi.

Sentimente cronice de goliciune

Da, și ele sunt prezente. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care Bill mănâncă și bea, precum și pentru care sufocă obiectele afecțiunii sale, în încercarea de a-și umple golul interior. Pe tot parcursul serialului, Bill se plânge că este singur și că nu vede rostul lucrurilor. De asemenea, el a spus odată „cel puțin dacă te simți plin, simți ceva”, referindu-se la el însuși mâncând prea mult. Apoi i-a spus lui Bobby să nu-i pară rău pentru el, fiindcă „[…] asta îmi eliberează mult timp, pe care îl umplu cu dormitul. Doar faptul că sunt treaz este prea deprimant”.

Mânie intensă și nepotrivită sau dificultăți de control al furiei (de exemplu, manifestări frecvente de temperament, furie constantă, bătăi fizice recurente)

Bill devine frustrat uneori, am stabilit asta. În episodul intitulat „The Wedding of Bobby Hill”, Bill se enervează pentru că toată lumea „ajunge să se căsătorească” și el nu, apoi începe să țipe furios la Bobby și Luanne și îl sperie pe Dale. Mai devreme, în același episod, Bill este vizibil supărat pe Bobby pentru că a primit sarcina de a avea grijă de casa lui Boomhauer cât timp el este plecat. Îl auzim pe Bill țipând la Hank în timp ce acesta este îmbrăcat ca Lenore în „Pretty, Pretty Dresses”. În „The Trouble with Gribbles”, când Dale se preface că i se pare urâtă pe Nancy pentru a câștiga un proces, furia lui Bill explodează, spunând că plecarea lui Nancy îi frânge inima. Ulterior, el îl atacă pe Dale pentru că a îndepărtat-o pe Nancy, aruncă cu bani în acesta și îl alungă, aruncându-și și portofelul la ușă.

Ideație paranoidă tranzitorie, legată de stres sau simptome disociative severe

Acum, aceasta este o problemă dificilă. L-am văzut pe Bill fiind destul de disociat atunci când este foarte trist, de exemplu în „Pretty, Pretty Dresses”, când încearcă frenetic să-și pună capăt vieții și menționează la un moment dat cu o voce complet plată: „Nu simt nimic”. Într-un alt episod spune chiar: „Sunt atât de deprimat, încât nici nu pot să clipesc”. Dacă asta nu este disociere tranzitorie, nu știu ce este.

BONUS:

Știm acum că traumele din copilărie, cum ar fi abuzul din partea unei persoane dragi, pot fi un predictor pentru dezvoltarea BPD. Bill are o relație complicată cu tatăl său, ca să spunem așa. Deși nu avem ocazia să-l vedem pe tatăl lui Bill pe ecran, există câteva momente interesante în care Bill își amintește de el, iar acest lucru este întotdeauna puțin ciudat.

Bill recunoaște că tatăl său l-a pălmuit de când avea 9 ani și până la 16 ani, spunând că „a ieșit ok”. Apoi se întristează, face o pauză și rostește „stăpâne” înainte ca scena să se încheie.

„Tata obișnuia să mă pedepsească spunându-mi că sunt o fată. Obișnuia să mă pună să port rochii. Rochii frumoase, frumoase.”

„Știu că mi-e dor de tatăl meu. Nu vă pot spune câte nopți m-a închis în coliba aia de iepuri. Am meritat-o, totuși. Pur și simplu nu puteam să ascult.”

Cum ți s-a părut această postare? Ai vrea să citești mai multe analize precum aceasta? Scrie-ne în comentariile de mai jos.

Ca de obicei, nu uita să ne urmărești pe InstagramTwitter sau Facebook pentru a fi la curent cu cele mai recente postări.

Oh hi there 👋
It’s nice to meet you.

Sign up to receive awesome content in your inbox.

Read our privacy policy for more info.

One thought on “De ce Bill din „Regele dealului” are tulburare de personalitate borderline

Leave a Reply