Ziua a zecea a adventului științific ne duce pe teritoriul faptelor obscure. Pentru astăzi, am ales să vorbim despre o afecțiune rară, și anume insensibilitatea congenitală la durere, analgezia congenitală sau deficiența congenitală a nociceptorilor. Persoanele care suferă de această afecțiune sunt incapabile să simtă durerea fizică.
În teorie, sună ca un vis, nu-i așa? Gata cu durerile de cap, gata cu degetele de la picioare lovite de mobilă, gata cu crampele menstruale, etc. Din păcate, este de fapt o afecțiune extrem de periculoasă și care pune în pericol viața. Durerea îndeplinește o funcție vitală pentru supraviețuire: ne informează că ceva nu este în regulă, astfel încât să putem lua măsurile adecvate. De exemplu, dacă ne rupem piciorul, nu vom călca pe el până când nu se vindecă, deoarece este incredibil de dureros. Dar atunci când acest răspuns fiziologic este absent, oamenii vor continua să calce pe acel picior și nu vor face altceva decât să agraveze rana. Același lucru este valabil pentru aproape orice vătămare fizică pe care am putea-o suferi. De fapt, cei afectați de această tulburare mor adesea în copilărie, tocmai pentru că nu își dau seama că sunt răniți și, prin urmare, nu se îngrijesc în mod corespunzător.
Tulburarea este genetică și până în prezent oamenii de știință au identificat zeci de variante genetice asociate cu aceasta, majoritatea fiind autosomal recesive. În prezent nu există un tratament, dar antagoniștii opioizi par a fi promițători în acest sens. Pe de altă parte, cercetarea analgeziei congenitale a oferit informații extraordinare despre modul în care funcționează recepția durerii la om. În plus, acest lucru conduce la dezvoltarea unor noi tipuri de analgezice non-opioide.
Cum ți s-a părut această postare? Scrie-ne în comentariile de mai jos.
Ca de obicei, nu uita să ne urmărești pe Instagram, Mastodon sau Facebook pentru a fi la curent cu cele mai recente postări.
Ar putea să-ți placă și:
Referințe (în engleză)
Drissi, I., Woods, W. A., & Woods, C. G. (2020). Understanding the genetic basis of congenital insensitivity to pain. British Medical Bulletin.