Efectele neuroprotective ale scorțișoarei

Cinnamon and the brain

English

Dacă ar trebui să alegem un condiment care definește iarna, acesta ar fi, fără îndoială, scorțișoara. De la prăjituri delicioase la vin fiert, de la latte cu scorțișoară la lumânări parfumate cu miros de scorțișoară, acest condiment este omniprezent în sezonul rece. Dar neuroștiința a arătat un interes deosebit legat de acest condiment pentru un alt motiv: capacitatea sa aparentă de protecție împotriva bolilor neurodegenerative, precum bolile Alzheimer și Parkinson.

Boala Alzheimer este caracterizată de depozite anormale a două proteine: amiloid beta și tau, care duc la distrugerea neuronilor (pentru o explicație mai detaliată, vezi acest articol), ale cărei cel mai cunoscut simptom este deteriorarea progresivă a memoriei. Boala Parkinson este o tulburare de mișcare, recunoscută cel mai ușor după tremurul său caracteristic, și este cauzată de degenerarea neuronilor care produc dopamină. În plus, asemănător bolii Alzheimer, creierul pacienților cu Parkinson prezintă depozite anormale ale unei proteine numite α-sinucleină. Așa cum știm, momentan nu există niciun leac pentru aceste boli, deși există unele tratamente care pot ameliora simptomele, cel puțin temporar.

În ambele boli, eforturile de cercetare s-au concetrat pe prevenirea degenerării neuronale, fie prin distrugerea depozitelor de proteine (atât în Alzheimer, cât și în Parkinson), fie prin creșterea concentrației de proteine care previn degenerarea (în Parkinson). În acest context, cercetătorii au investigat efectele extrasului de scorțișoară împotriva acestui tip de degenerare neuronală.

Primele studii au fost efectuate in vitro (adică pe celule izolate) și au examinat dacă extractul de scorțișoară poate preveni formarea depozitelor de proteine menționate anterior (amiloid beta, tau și α-sinucleină). Rezultatele au fost pozitive, ceea ce înseamnă că extractul de scorțișoară administrat a fost eficient în a împiedica formarea acestor depozite de proteine.

Pe baza acestor rezultate, cercetătorii au putut trece la pasul următor, testând efectele scorțișoarei in vivo, în modele animale. Există două provocări evidente atunci când vine vorba de formularea unei ipoteze despre cum substanțele testate in vitro se vor comporta in vivo, iar acestea nu sunt specifice extractului de scorțișoară. Pe de o parte, atunci când ingerezi ceva, sistemul tău digestiv procesează acel ceva pentru tine, astfel încât ceea ce mănânci s-ar putea să nu fie la fel cu ceea ce este absorbit până la urmă în sânge. Pe de altă parte, deoarece creierul tău este atât de important, are un strat în plus de protecție față de celelalte organe, și anume bariera hematoencefalică. Acest strat este impermeabil pentru cele mai multe molecule și este cel care face livrarea medicamentelor în creier atât de dificilă. Pe scurt, asta înseamnă că, deși un tratament are mare succes in vitro, atunci când este aplicat in vivo s-ar putea nici măcar să nu ajungă în creier.

Însă studiile efectuate pe șoareci-model (șoareci care au o boală de interes, în acest caz Alzheimer sau Parkinson) care au fost hrăniți cu extras de scorțișoară au arătat că simptomele acestora au fost ameliorate pentru ambele boli. În același timp, o analiză a creierelor acestora a arătat o scădere a degenerării neuronale, sugerând că scorțișoara are într-adevăr potențial ca tratament împotriva acestor boli debilitante.

Dar asta înseamnă că ar trebui ca acum să începi o dietă bazată exclusiv pe scorțișoară ca să te protejezi împotriva bolilor Alzheimer și Parkinson? Nu, cu siguranță nu. În primul rând, aceste rezultate nu au fost încă reproduse la oameni și doar pentru că funcționează la prietenii noștri rozători, nu înseamnă că funcționează și pentru noi. În al doilea rând, deși cercetătorii au o oarecare înțelegere legată de care sunt compușii benefici din scorțișoară și care sunt mecanismele lor moleculare de acțiune, este nevoie de mai multe studii pentru a obține o înțelegere completă a modului lor de acțiune și a potențialelor efecte adverse. În același timp, scorțișoara pare să aibă potențial ca tratament și e drăguț să ne gândim că acest condiment adorat ne-ar putea ajuta în acest fel.

Cum ți s-a părut această postare? Scrie-ne în comentariile de mai jos.

Ca de obicei, nu uita să ne urmărești pe InstagramTwitter sau Facebook pentru a fi la curent cu cele mai recente postări.

Surse (în engleză)

Cinnamon, a promising prospect towards Alzheimer’s disease

Cinnamon treatment upregulates neuroprotective proteins Parkin and DJ-1 and protects dopaminergic neurons in a mouse model of Parkinson’s disease

Cinnamon extract inhibits tau aggregation associated with Alzheimer’s disease in vitro

Interaction of cinnamaldehyde and epicatechin with tau: implications of beneficial effects in modulating Alzheimer’s disease pathogenesis

Cinnamon counteracts the negative effects of a high fat/high fructose diet on behavior, brain insulin signaling and Alzheimer-associated changes

Can cinnamon bring aroma in Parkinson’s disease treatment?

Oh hi there 👋
It’s nice to meet you.

Sign up to receive awesome content in your inbox.

Read our privacy policy for more info.

One thought on “Efectele neuroprotective ale scorțișoarei

Leave a Reply