Ierarhia corticală

English

Astăzi ne întoarcem la elementele de bază și vorbim despre structura și ierarhia corticală.

În termeni generali, cortexul cerebral poate fi împărțit în două categorii:

– cortex senzorial (precum cel vizual, auditiv sau somatosenzitiv)

– cortex de asociație (precum cortexul prefrontal).

Așa cum sugerează numele lor, aceste tipuri de cortex au funcții diferite. Fiecare tip de cortex senzorial este responsabil de procesarea informațiilor provenite de la fiecare dintre simțurile tale. Pe de altă parte, cortexul de asociație „asociază” sau integrează informații provenite de la mai multe zone din creier.

În plus, structura acestor tipuri de cortex nu este omogenă. Cortexul senzorial are mai puțină mielină, primește mai multe conexiuni recurente de la zonele subcorticale și are mai puține conexiuni excitatorii locale comparat cu cortexul de asociație.

Luând în considerare faptul că, atunci când este văzut cu ochiul liber, tot cortexul arată cam la fel, înțelegerea diferențelor în structura microcorticală reprezintă un pas important pentru elucidarea misterelor creierului.

Cum ți s-a părut această postare? Scrie-ne în comentariile de mai jos.

Ca de obicei, nu uita să ne urmărești pe InstagramTwitter sau Facebook pentru a fi la curent cu cele mai recente postări.

Referințe (în engleză)

Demirtaş, M., Burt, J. B., Helmer, M., Ji, J. L., Adkinson, B. D., Glasser, M. F., … & Murray, J. D. (2019). Hierarchical heterogeneity across human cortex shapes large-scale neural dynamics. Neuron101(6), 1181-1194.

Shafiei, G., Baillet, S., & Misic, B. (2021). Mapping electromagnetic networks to haemodynamic networks in the human brain. bioRxiv.

Oh hi there 👋
It’s nice to meet you.

Sign up to receive awesome content in your inbox.

Read our privacy policy for more info.

One thought on “Ierarhia corticală

Leave a Reply