Minciuna lui Moș Crăciun

English

Ca și copii, suntem învățați că mințitul este greșit și nu ar trebui să facem asta niciodată. Însă pe măsură ce creștem, ajungem adesea în situații morale ambigue: ar trebui să-i spui șefului tău temperamental că nenumăratele ore petrecute în ședințe online te fac să vrei să-ți scoți ochii sau e mai bine să te prefaci că zâmbești și să aștepți liniștit să se termine? Și ar trebui să le spui copiilor tăi că le sunt aduse cadourile de reni zburători și un tip într-un costum roșu sau e mai bine să le spui adevărul mai trist, că sunt livrate de un curier suprasolicitat și plătit insuficient? Dacă acesta ar fi un blog de filosofie, am petrece ore în șir discutând care ar fi alegerea morală și am petrece și mai mult încercând să definim moralitatea. Dar (din fericire) nu este, așa că putem să uităm despre toate lucrurile acelea și să ne axăm pe ceea ce contează cu adevărat: care sunt motivațiile și implicațiile neurocomportamentale ale minciunii despre Moș Crăciun, atât din perspectiva părinților, cât și cea a copiilor?

Dintr-o perspectivă comportamentală, studiile arată că, în general, părinții încurajează puternic copiii să creadă în existența lui Moș Crăciun, indiferent de vârsta copiilor (și, așa cum știm cu toții, pe măsură ce copiii cresc, și minciunile trebuie să devină mai elaborate). Întrebați cu privire la motivele care îi determină să încurajeze această idee, părinții spun de obicei că vor să creeze un sentiment de magie pentru copiii lor și „să le permită să fie copii pentru cât mai mult timp posibil”. Dar neuroștiința sugerează că există și un alt motiv: părinții ar putea fi motivați și de o dorință de a se reîntoarce ei înșiși la bucuria copilăriei. Corespunzător cu această observație, părinții se și descriu cel mai adesea triști atunci când copiii lor încetează să mai creadă în Moș Crăciun.

Însă atunci când vine vorba de copii, literatura științifică nu este atât de clară. Unele studii descriu copiii ca având reacții negative destul de puternice, precum dezamăgire, tristețe sau furie atunci când află adevărul, în timp ce altele sugerează că, deși aceste reacții există, sentimentele negative nu durează mult și sunt înlocuite rapid de emoții pozitive. În plus, fiindcă există doar puține studii legate în mod direct de acest subiect, adesea, ceea ce este adus ca argument împotriva lui Moș Crăciun sunt cercetări mai generale pe tema impactului negativ pe care minciunile spuse de părinți le au asupra comportamentului pe termen lung al copiilor (într-adevăr, cu cât părinții își mint copiii mai mult, cu atât aceștia vor minți și ei mai mult la rândul lor și vor avea probleme cu adaptarea psihosocială la maturitate). Bazat pe această observație, cuplată cu ideea că, atunci când cineva este mințit, își pierde încrederea în persoana care l-a mințit, multe articole sar la concluzia că minciuna despre Moș Crăciun le va distruge viața copiilor tăi.

„Serious?”, probabil că te gândești acum. „Eu am crezut în Moș Crăciun când eram copil și n-am pățit nimic.” Și sunt de acord cu tine. Mulți dintre noi au crescut crezând în Moș Crăciun și nu ne-am transformat în mincinoși patologici. Mai mult decât atât, ca părinți, alegem să perpetuăm această tradiție, lăsându-ne copiii să creadă în magia Crăciunului și a lui Moș Crăciun (nu fiindcă vrem să-i luăm de proști, ci pentru că vrem ca și copiii noștri să dezvolte aceleași amintiri plăcute pe care și noi le avem legate de sărbătorile de iarnă).

Așa că, dacă vrei ca și copilul tău să creadă în Moș Crăciun, cel mai probabil nu trebuie să-ți faci griji că o să îi distrugi viața (dar s-ar putea să îi faci rău dacă îl minți încontinuu despre alte lucruri). Și atunci când adevărul iese la suprafață, chiar dacă atât tu, cât și copilul tău veți fi triști, ține minte că probabil copilul tău va trece mult mai repede peste asta. Acum nu te mai îngrijora și du-te să împachetezi cadourile alea. Până la urmă, elfii lui Moș Crăciun n-o să facă asta pentru tine.

Sources

Encounter with reality: Children’s reactions on discovering the Santa Claus myth

Ho! Ho! Who? Parent promotion of belief in and live encounters with Santa Claus

A wonderful lie

Parenting by lying in childhood is associated with negative developmental outcomes in adulthood

Learning through observing: Effects of modeling truth‐ and lie‐telling on children’s honesty

Sărbătorile și sănătatea mintală

English Se presupune că sărbătorile de iarnă sunt pline de dulce, acrișor și ceva fermecător, dar chiar și aceia dintre noi care se lasă complet cuprinși de spiritul Crăciunului trebuie să admită că realitatea nu corespunde întotdeauna acestor așteptări. Din contră, așteptările prea mari pentru „super-distracție” sau chiar „vacanța perfectă” tind să ducă atât la…

Spiritul Crăciunului în creier

English Cu toții avem un prieten care, imediat ce 1 decembrie sosește, scoate decorațiunile de Crăciun, ascultă „Împodobește, mamă, bradul” la maxim toată ziua și vorbește non-stop despre cum „decembrie e luna în care suntem mai buni” (apropo, dacă nu poți să identifici care dintre prietenii tăi e copleșit de spiritul Crăciunului, probabil că ești…

De ce ar trebui să îți pese de (neuro)știință?

English Sigur, ai mai auzit-o înainte: știința e super, iar creierul în mod deosebit este o minune a universului. Este ceea ce ne definește ca oameni, așa că ar trebui să fim interesați să învățăm despre acesta cât mai mult cu putință. Dar, deși pentru mulți poate fi foarte palpitant să citească despre organizarea pe…

Antidepresivele și Covid-19: care e legătura?

English Fluvoxamina este un antidepresiv folosit de obicei în tratamentul tulburării de tip obsesiv-compulsiv, dar și al depresiei și tulburărilor de anxietate. Însă un studiu clinic la scară mică a arătat că ar putea avea o întrebuințare neașteptată: ca tratament împotriva Covid-19. Dar de ce s-au gândit cercetătorii să testeze un antidepresiv ca tratament împotriva…

Virusurile și boala Alzheimer: care e legătura?

English După cum știți, boala Alzheimer este o boală neurodegenerativă cronică, ce afectează în mod special vârstnicii. Cel mai proeminent simptom este pierderea progresivă și ireversibilă a memoriei. În plus, în ciuda eforturilor concentrate ale cercetătorilor de top, boala rămâne învăluită în mister, atât când vine vorba de cauze, cât și de tratament. Alzheimer genetic…

One thought on “Minciuna lui Moș Crăciun

Leave a Reply