Pozitivismul toxic – atunci când prea mult bine devine rău

English

Pozitivismul toxic se referă la credința că oamenii ar trebui să mențină o atitudine pozitivă indiferent de situația adversă, indiferent cât de rea este această situație. Însă, deși o atitudine pozitivă poate fi foarte utilă pentru a ne descurca în situațiile dificile și, în general, pentru a avea o viață bună, ducerea la extrem a acestei atitudini este ceea ce determină aspectul toxic al acestei mentalități.

Dar de ce este dăunător să gândim așa? Până la urmă, mai mult pozitivism ar trebui să însemne mai multe beneficii, nu? Din păcate, nu este atât de simplu. Pozitivismul toxic încurajează oamenii să-și suprime toate emoțiile negative tot timpul și „să se gândească doar la lucruri pozitive”. Suprimarea emoțiilor este una din două strategii de reglare a emoțiilor (cealaltă fiind reevaluarea, adică reformularea gândurilor într-o manieră mai sănătoasă). De exemplu, cineva poate e supărat fiindcă și-a pierdut serviciul și poate spune că se simte ca un/o ratat/ă. Într-un cadru de suprimare, această persoană ar fi încurajată să-și dea uitării tristețea și să se gândească la situație ca „o binecuvântare ascunsă”. Pe de altă parte, într-un cadru de reevaluare, persoanei i s-ar permite să-și resimtă emoțiile de tristețe și să-și reformuleze gândurile astfel: „deși am pierdut acest serviciu, calitățile mele fundamentale nu au dispărut”.

Din nefericire, suprimarea nu este în general eficientă în a reduce intensitatea emoțiilor, iar unele studii arată chiar că această strategie este utilizată excesiv în tulburările de dispoziție, precum depresia. Studiile sugerează că suprimarea emoțiilor este folosită în mod disproporționat de indivizii deprimați pentru a-și ascunde emoțiile negative. Deși este eficientă în a preveni externalizarea acestor emoții, suprimarea, spre deosebire de reevaluare, nu duce la scăderea intensității emoțiilor negative resimțite. În plus, oamenii care adoptă această strategie mai des au rezultate mai proaste în urma terapiei cognitiv-comportamentale. Iar suprimarea emoțiilor, dar nu și reevaluarea lor, duce la creșterea frecvenței mâncatului excesiv în tulburarea alimentară excesivă.

În cele din urmă, este de la sine înțeles că, atunci când cineva este criticat în mod constant din cauză că își exprimă sentimentele, această persoană va ajunge să se simtă respinsă, singură și chiar neînțeleasă. Pe termen lung, acest comportament îi face din ce în ce mai puțin dispuși să fie deschiși față de alții, astfel ducând la creșterea frecvenței comportamentului de suprimare a emoțiilor și exacerbându-i efectele negative. Așa că data viitoare când tu sau cineva apropiat vreți să vă ascundeți sentimentele, adu-ți aminte că e mai sănătos să le exprimi, chiar dacă poate acest lucru nu e tocmai confortabil pe moment.

Surse (în engleză)

Ehring, T., Tuschen-Caffier, B., Schnülle, J., Fischer, S., & Gross, J. J. (2010). Emotion regulation and vulnerability to depression: spontaneous versus instructed use of emotion suppression and reappraisal. Emotion10(4), 563.

Scherer, A., Boecker, M., Pawelzik, M., Gauggel, S., & Forkmann, T. (2017). Emotion suppression, not reappraisal, predicts psychotherapy outcome. Psychotherapy Research27(2), 143-153.

Svaldi, J., Caffier, D., & Tuschen-Caffier, B. (2010). Emotion suppression but not reappraisal increases desire to binge in women with binge eating disorder. Psychotherapy and psychosomatics79(3), 188-190.

De ce ar trebui să îți pese de (neuro)știință?

English Sigur, ai mai auzit-o înainte: știința e super, iar creierul în mod deosebit este o minune a universului. Este ceea ce ne definește ca oameni, așa că ar trebui să fim interesați să învățăm despre acesta cât mai mult cu putință. Dar, deși pentru mulți poate fi foarte palpitant să citească despre organizarea pe…

Keep reading

Despre preferința pentru limba engleză în comunicarea științifică

English În lumea științifică limba engleză a devenit dominantă. Cele mai multe articole științifice sunt publicate în engleză, cele mai avansate cărți științifice sunt scrise în engleză și cele mai multe conferințe științifice sunt organizează în engleză. În teorie, acest lucru sună extraordinar. Dacă toți cercetătorii sunt capabili să vorbească aceeași limbă, atunci această barieră…

Keep reading

Microflora intestinală

English Știm cu toții ce este intestinul. Este locul acela straniu din burtă care mârâie ca un bătrân morocănos de fiecare dată când ne este foame și de fiecare dată când mâncăm mâncarea aia prea picantă pentru noi pentru a ne impresiona prietenii. Dar ce face ca acea mâncare picantă să se transforme în focurile…

Keep reading

Oh hi there 👋
It’s nice to meet you.

Sign up to receive awesome content in your inbox.

Read our privacy policy for more info.

One thought on “Pozitivismul toxic – atunci când prea mult bine devine rău

Leave a Reply