Sărbătorile și sănătatea mintală

English

Se presupune că sărbătorile de iarnă sunt pline de dulce, acrișor și ceva fermecător, dar chiar și aceia dintre noi care se lasă complet cuprinși de spiritul Crăciunului trebuie să admită că realitatea nu corespunde întotdeauna acestor așteptări. Din contră, așteptările prea mari pentru „super-distracție” sau chiar „vacanța perfectă” tind să ducă atât la foarte mult stres și anxietate (gândește-te doar cum a fost ultima oară când ai mers să cauți un cadou fix în ajunul Crăciunului), cât și la simptome depresive (de exemplu, din cauza faptului că nu poți fi cu cei dragi în această perioadă). Pornind de la aceste observații, s-a creat o legendă urbană care spune că sărbătorile duc la creșterea numărului de persoane care suferă de boli mintale. Mai exact, în fiecare an suntem bombardați de numeroase articole de ziare pe tema creșterii numărului de sinucideri în perioada sărbătorilor, care încearcă să ne avertizeze cu privire la pericolul iminent care ne paște în preajma monstrului de Crăciun (desigur, împreună cu toate celelalte pericole care ne amenință în mod constant existența umilă; pentru că dacă nu îți sperii audiența, ceva nu e în regulă). Dar, revenind, doar pentru că o idee se bucură de popularitate, nu înseamnă neapărat că e și adevărată, așa că în acest articol ne întrebăm: chiar este adevărat ce se spune?

Pentru a răspunde la această întrebare, cercetările științifice s-au axat în mare pe trei subiecte: abuzul de substanțe, tulburările de dispoziție și, în cele din urmă, comportamentele autoagresive și suicidul.

Abuzul de substanțe

Mai multe studii au raportat că, în perioada sărbătorilor, se observă o creștere a numărului de decese cauzate de intoxicația cu alcool. Însă, deși este posibil ca unul din motivele pentru această creștere să fie că oamenii beau mai mult din cauză că sărbătorile îi induc în depresie, există și alte explicații, care sunt cel puțin la fel de plauzibile. Oamenii beau mai mult în timpul evenimentelor festive pentru că acestea reprezintă o perioadă de relaxare, când nu trebuie să se îngrijoreze de mahmureala de a doua zi. Ei au și tendința de a consuma mai mult alcool pentru că cei din jurul lor beau și ei la rândul lor. Și, bineînțeles, unii oameni au nevoie de acel shot în plus (sau acele zece) doar pentru a putea rezista interogatoriului anual nesfârșit legat de planurile lor de viață (sau lipsa acestora).

Tulburările de dispoziție

În același timp, aceleași studii au confirmat că oamenii tind să raporteze o dispoziție mai proastă, o calitate a vieții scăzută, precum și o bunăstare emoțională scăzută. Cu alte cuvinte, este adevărat că oamenii tind să se simtă mai prost în perioada Crăciunului și că aceste sentimente pot duce la o incidență a depresiei mai crescută în perioada sărbătorilor. Conform raportărilor oferite de participanți, aceste sentimente par a fi cauzate de credința că alții se distrează mai bine.

Comportamentele autoagresive și suicidul

Dar aici apare surpriza: autoagresiunea și tentativele de sinucidere sunt, de fapt, mai scăzute în perioada Crăciunului în comparație cu celelalte perioade ale anului (deși, din păcate, cresc abrupt după sărbători). Mai mult decât atât, în aceeași perioadă, se observă o scădere a numărului de pacienți care necesită admitere la secția psihiatrică de urgențe, așa că, în acest sens, Crăciunul pare să aibă un oarecare efect de protecție împotriva bolilor de psihiatrie.

Concluzie

În concluzie, este adevărat că sărbătorile de iarnă duc la un consum ridicat de alcool (nu e surprinzător) și la mai multe decese cauzate de intoxicația cu alcool, precum și la o creștere a numărului celor care suferă de tulburări de dispoziție. Însă numărul sinuciderilor, precum și al persoanelor care necesită internare la secția de psihiatrie scade de fapt în perioada Crăciunului.

Cum ți s-a părut această postare? Scrie-ne în comentariile de mai jos.

Ca de obicei, nu uita să ne urmărești pe InstagramTwitter sau Facebook pentru a fi la curent cu cele mai recente postări.

Surse (în engleză)

The Christmas Effect on Psychopathology

Suicide rate is lowest during the holiday season, but news stories continue to say the opposite

Oh hi there 👋
It’s nice to meet you.

Sign up to receive awesome content in your inbox.

Read our privacy policy for more info.

One thought on “Sărbătorile și sănătatea mintală

Leave a Reply