Simularea creierului

English

Există un întreg subdomeniu al neuroștiinței dedicat construirii simulărilor creierului. Dar înseamnă asta că oamenii de știință construiesc simulări care pot face tot ceea ce face creierul nostru? Și dacă nu, atunci care este rostul?

În termeni simpli, nu, simulările creierului nu pot să facă tot ce fac și creierele noastre. Și de fapt, dacă ar putea face asta, ar fi cam inutile pentru cercetători. Pentru că dacă reușești să construiești un sistem la fel de complicat ca și cel pe care încerci să-l studiezi, ajungi să ai două sisteme pe care nu le înțelegi.

Cu ajutorul simulărilor creierului, cercetătorii pot să reproducă doar anumite aspecte pe care creierul nostru reușește să le implementeze. Apoi le folosesc pentru a emite și testa predicții despre cum creierul reușește să facă acele lucruri.

Există diferite niveluri la care sunt construite aceste simulări: de la nivelul neuronilor, la una sau mai multe regiuni ale creierului, la toate regiunile creierului.

Simularea unui singur neuron, de exemplu, le permite oamenilor de știință să înțeleagă modul în care diferite canale de ioni contribuie la activitatea unui neuron, în timp ce simularea tuturor regiunilor creierului poate, printre altele, să ofere indicii cu privire la cauzele modificării activității cerebrale în diferite boli mintale.

Totuși, va duce vreodată această muncă la posibilitatea de a construi un întreg creier artificial? Nu știm încă acest lucru. Și, așa cum am menționat mai devreme, nu acesta este obiectivul, cel puțin deocamdată.

Cum ți s-a părut această postare? Scrie-ne în comentariile de mai jos.

Ca de obicei, nu uita să ne urmărești pe InstagramTwitter sau Facebook pentru a fi la curent cu cele mai recente postări.

Referințe (în engleză)

Hines, M. L., & Carnevale, N. T. (1997). The NEURON simulation environment. Neural computation9(6), 1179-1209.

Triebkorn, P., Zimmermann, J., Stefanovski, L., Roy, D., Solodkin, A., Jirsa, V., … & Ritter, P. (2020). Identifying optimal working points of individual Virtual Brains: A large-scale brain network modelling study. BioRxiv.

Oh hi there 👋
It’s nice to meet you.

Sign up to receive awesome content in your inbox.

Read our privacy policy for more info.

One thought on “Simularea creierului

Leave a Reply