Ce anume te face să te simți așa de bine în perioada Crăciunului? Poate luminile calde? Masa festivă, plină de bunătăți? Sau poate faptul că ești împreună cu cei dragi, admirând luminile calde și împărțind cu ei bunătățile de sezon? Noi credem că este cea din urmă, pentru că nu se simte ca un Crăciun adevărat dacă nu îl împărtășești cu cei dragi. Viktor Frankl a spus cândva: “calitatea ce transcende cu adevărat existența umană face ca omul să ajungă dincolo de sine” (1966).
Știm că sărbătoarea Crăciunului este una creștină și, la fel ca în cazul tuturor sărbătorilor religioase, ritualul joacă un rol major în crearea interacțiunilor semnificative și în consolidarea legăturilor sociale. Deși sensul religios din spatele Crăciunului s-a pierdut pentru unii, ritualurile rămân și joacă un rol important în formarea legăturilor între oameni. Schimbul de cadouri, consumul anumitor delicatese, decorarea, muzica și colindele, luminile și mesele împreună cu familia – toate acestea, deși nu au neapărat un sens religios pentru tine, sunt ritualuri la care tu și cu cei dragi ție participați în fiecare an. Ca de obicei, există multe teorii în jurul subiectelor de acest fel pe care le discutăm. În cazul ritualurilor, în special, se crede că β-endorfinele joacă un rol în crearea unui sentiment de comunitate. β-endorfinele sunt neuropeptide (adică lanțuri luuuungi de aminoacizi) găsite în neuronii hipotalamusului și ai glandei pituitare. Aceste tipuri de endorfine pot fi eliberate, de exemplu, după mișcări sau sunete sincronizate (de exemplu, cântând colinde împreună). De remarcat este faptul că β-endorfina este utilizată în primul rând pentru a reduce stresul și a menține homeostaza, așadar nu este de mirare că ne face să ne simțim ca aparținând unui grup, unei comunități, sau unei familii.
Un alt lucru care contribuie enorm la spiritul colectiv al Crăciunului este oxitocina. S-ar putea să fi auzit de ea – “hormonul iubirii”, produsă în hipotalamus și secretată de glanda pituitară. Sună cunoscut? Oxitocina pare să crească sentimentul de empatie, precum și încrederea, generozitatea, și chiar vindecarea rănilor. Interacțiunile sociale pozitive îți pot oferi un val de oxitocină de lungă durată, care la rândul lui nu poate decât să îți întărească relațiile, să te facă mai jovial și mai darnic în timpul sărbătorilor.
Dopamina, care joacă un rol important în sistemele de recompensă și motivație, este implicată, de asemenea, poate nu în mod surprinzător, în legăturile sociale. Mai mult decât atât, dopamina s-a dovedit a fi implicată atunci când vorbim de apartenența socială. Asta înseamnă că, de exemplu, nivelul dopaminei poate fi legat de nivelul de sincronizare dintre două persoane. Și ce e mai bine să ne țină sincronizați decât mâncarea festivă, oamenii veseli, luminile voioase, ciocolata caldă bună și băuturile alcoolice? Cu alte cuvinte, Crăciunul!
Este interesant de văzut ce rol important joacă hormonii și neurotransmițătorii în conectarea socială a oamenilor în perioada sărbătorilor. Există însă mult mai mulți astfel de hormoni implicați în formarea și întărirea legăturilor sociale, inclusiv prolactina, progesteronul, chiar și estrogenii. Poate că este și mai interesant de observat că, nu numai că acești hormoni și neurotransmițători afectează individual modul în care îți formezi legăturile sociale, ci și lucrează uneori împreună pentru a-ți aduce sentimente calde pentru cei dragi. De exemplu, estrogenii muncesc în hipotalamus pentru a crește producția și răspândirea oxitocinei – un fel de mici spiriduși ai lui Moș Crăciun care lucrează din greu pentru a construi și a trimite cadouri tuturor copiilor. Așadar, am văzut cum lucrează creierul și corpul 24 de ore din 24 pentru a îți oferi un Crăciun nemaipomenit alături de cei dragi. Și chiar dacă anul acesta este mult mai greu (în multe cazuri, practic imposibil) să te întâlnești în persoană cu cei dragi, creierul tău tot va munci din greu, chiar și în timpul Crăciunului varianta Zoom pe care 2020 ni l-a aruncat în brațe.
Cum ți s-a părut această postare? Scrie-ne în comentariile de mai jos.
Ca de obicei, nu uita să ne urmărești pe Instagram, Twitter sau Facebook pentru a fi la curent cu cele mai recente postări.
Surse (în engleză)
Transcendence, religion and social bonding
Self-Transcendence as a Human Phenomenon
Hormonal systems, human social bonding, and affiliation
Synchrony as an Adaptive Mechanism for Large-Scale Human Social Bonding