Promptul de astăzi ne cere să vorbim despre cea mai amuzantă descoperire științifică din domeniul nostru. Acum, nu știm dacă ceea ce am ales este cu adevărat cea mai amuzantă pentru că, din păcate, nu există un concurs pentru asta. Dar este vorba despre câini, așa că sigur e grozavă.
Se pare că există un întreg subdomeniu dedicat neuroștiinței câinilor. Nu, nu este vorba de câini drăguți în halate de laborator care fac experimente amuzante pe creier, dar este totuși destul de tare. Câinii pot fi ușor dresați și învățați să facă o mulțime de lucruri. Iar printre acestea se numără și capacitatea de a purta căști (pentru protecția fonică) și de a sta nemișcați în scanerele RMN în timp ce li se scanează activitatea creierului. Cu alte cuvinte, acest lucru face câinii perfecți pentru a le fi investigată activitatea cerebrală cu ajutorul RMNf.
În ceea ce privește motivațiile din spatele acestui lucru, există o mulțime. Pe de o parte, neuroimagistica comparativă (adică examinarea activității cerebrale la diferite specii) ne permite să identificăm atât asemănările, cât și diferențele în organizarea și funcționarea creierului între specii. Putem afla, de exemplu, ce trăsături sunt unice creierului uman și care sunt împărtășite cu alte animale.
Pe de altă parte, datorită faptului că oamenii și câinii s-au dezvoltat împreună în ultimele mii de ani și pentru că trăiesc în medii similare, oamenii de știință pot investiga procese diferite la câini în comparație cu animalele care nu au acest tip de relație cu oamenii. De exemplu, ei pot analiza modul în care câinii procesează fețele umane sau cum răspund la vocile oamenilor.
Și, în cele din urmă, după cum am menționat deja, câinii pot fi dresați să stea nemișcați și treji în scanner-ul RMN. Acest lucru face ca experimentele să fie mai apropiate de condițiile naturale, crescându-le astfel validitatea. În plus, reduce stresul la care sunt supuse animalele.
Dacă vrei să citești mai multe, nu ezita să consulți sursele din partea de jos a acestui articol, precum și cărțile lui Gregory Berns. El este cel care a fost venit cu ideea de a antrena câinii pentru RMN. Și acum, este timpul pentru un videoclip cu un câine antrenat în RMN, plus câteva imagini drăguțe:

Imagine preluată de la: earth.com

Imagine preluată de la: Everyday Research Methods

Imagine preluată de la: NPR
Cum ți s-a părut această postare? Scrie-ne în comentariile de mai jos.
Ca de obicei, nu uita să ne urmărești pe Instagram, Mastodon sau Facebook pentru a fi la curent cu cele mai recente postări.
Ar putea să-ți placă și:
Referințe (în engleză)
Cook, P. F., Brooks, A., Spivak, M., & Berns, G. S. (2016). Regional brain activations in awake unrestrained dogs. Journal of Veterinary Behavior, 16, 104-112.
Simon, T., Guo, K., Frasnelli, E., Wilkinson, A., & Mills, D. S. (2022). Testing of behavioural asymmetries as markers for brain lateralization of emotional states in pet dogs: A critical review. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 104950.
Thompkins, A. M., Deshpande, G., Waggoner, P., & Katz, J. S. (2016). Functional magnetic resonance imaging of the domestic dog: Research, methodology, and conceptual issues. Comparative cognition & behavior reviews, 11, 63.