Estrogenii reprezintă un grup de hormoni sexuali cunoscuți de obicei sub numele de “hormoni de femei”. Dar studii mai noi au început să arate că aceștia sunt mult mai mult decât atât. Deși știința pe acest front este relativ încă la început, estrogenii par să joace un rol important în funcționarea creierului, atât la femei, cât și la bărbați.
(Această postare face parte din seria noastră “Efectele hormonilor asupra creierului“)
Subiectul estrogenilor și al efectelor lor asupra organismului și creierului este unul complex, ceea ce înseamnă că avem mult de discutat astăzi. Pentru a fi mai ușor de urmărit, am împărțit articolul în următoarele secțiuni:
- caracteristicile generale ale estrogenilor (ce sunt, cum și unde sunt produși, mecanisme de acțiune)
- efectele generale ale estrogenilor
- efectele neuronale ale estrogenilor
Caracteristicile generale ale estrogenilor
Pentru a înțelege modul în care estrogenii își produc efectele, trebuie să știm câte ceva despre proprietățile lor.
Ce sunt estrogenii?
Prima și cea mai evidentă este ce sunt aceștia mai exact? Știm deja că sunt hormoni (ceea ce, dacă îți amintești din postul nostru introductiv, înseamnă că sunt eliberați în fluxul sanguin și călătoresc în tot corpul, influențând activitatea tuturor celulelor care au receptorii potriviți). În plus, din punct de vedere chimic, estrogenii sunt steroizi. Asta înseamnă că au patru inele de atomi dispuse într-o anumită configurație, ca în imaginea de mai jos.

Mai mult decât atât, steroizii sunt lipide, ceea ce înseamnă că sunt hidrofobi și solubili în alte grăsimi. Și știi ce altceva este făcut din grăsimi în corpul tău? Învelișul protector al celulelor tale, adică membrana celulară. Punând toate acestea cap la cap, înseamnă că estrogenii pot trece liber prin membrana celulară. După cum vom vedea mai târziu, acest lucru este important pentru mecanismele lor de acțiune și, în consecință, determină ce fel de efecte pot avea.
Există patru tipuri principale de estrogeni care au fost identificate până în prezent: estron, estradiol, estriol și estetrol. Aceeași Mărie cu altă pălărie, nu-i așa? Ei bine, da și nu. În teorie, toți acești hormoni se leagă de receptori similari și produc efecte similare. Dar există diferențe în ceea ce privește potența lor și perioada de timp în care circulă prin organism.
Estradiolul este cea mai puternică formă de estrogen, precum și cea mai frecvent întâlnită atât la femeile aflate în premenopauză, cât și la bărbați. După menopauză, nivelurile de estradiol scad semnificativ la femei, iar estronul devine hormonul dominant. Este mai puțin clar cum se modifică aceste niveluri odată cu vârsta la bărbați, dar studiile actuale nu indică nicio reducere semnificativă. În cele din urmă, estriolul și estetrolul sunt produși în principal în timpul sarcinii, de către placentă și, respectiv, de către ficatul fetal. Funcția lor fiziologică este în prezent neclară.
Cum sunt produși estrogenii?
Toți hormonii steroizi, inclusiv estrogenii, sunt derivați din colesterol. Transformarea colesterolului în hormoni steroidieni are loc prin intermediul unor căi complexe, cu mai multe etape efectuate de diverse enzime.
Mai exact, precursorul imediat al estrogenilor sunt androgenii (adică testosteronul și androstendionul). Această sinteză are loc sub efectul unei enzime numite aromatază.
Unde sunt produși estrogenii?
Pentru a afla unde sunt produși estrogenii, trebuie să aflăm unde se află aromataza, deoarece, așa cum am stabilit deja, fără aromatază nu există estrogeni. După cum te-ai aștepta, sediul principal al producției de estrogeni este în ovare. Cu toate acestea, aromataza este exprimată, de asemenea, în testicule, placentă, creier, țesutul adipos, unele vase de sânge, piele și oase.
Cu alte cuvinte, estrogenii sunt produși în tot corpul. La femeile aflate în postmenopauză, sursele extragonadale devin cele principale pentru producția de estrogeni, în timp ce la bărbați testiculele continuă să producă estrogeni la bătrânețe.
Cum acționează estrogenii?
Există două mecanisme de acțiune pentru estrogeni:
- primul este unul mai direct și implică legarea de receptori specifici de pe membrana celulară. Asta duce la activarea altor molecule în interiorul membranei celulare și la o cascadă de efecte relativ rapide;
- al doilea implică o acțiune directă în interiorul celulei. Dacă îți amintești, am menționat la început că, la fel ca steroizii, estrogenii pot trece prin membrana celulară. Odată ajunși în interiorul celulei, aceștia pot trece și prin membrana nucleară și își pot face drum până la genele noastre. Acolo, estrogenii pot influența direct expresia genelor și, astfel, pot produce efecte de lungă durată.
Efecte generale ale estrogenilor
Acum, că avem o imagine mai clară cu privire la caracteristicile de bază ale estrogenilor, putem în sfârșit să ne îndreptăm atenția asupra efectelor pe care aceștia le produc. Am văzut că acești hormoni sunt produși pe scară largă în corpul uman, așa că nu ar trebui să fie o surpriză faptul că și afectează multe organe.
Cele mai evidente și mai bine cunoscute efecte ale estrogenilor sunt legate de reproducere și de dezvoltarea sexuală. La femei, estradiolul acționează ca un hormon de creștere pentru organele de reproducere. În plus, este responsabil pentru ovulație, pregătește endometrul pentru implantarea ovulului fertilizat și unele studii sugerează că ar putea fi chiar important pentru susținerea sarcinii. La bărbați, acest hormon previne moartea spermatozoizilor. Estrogenii sunt, de asemenea, importanți pentru dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare la femei.
De asemenea, acționează asupra sistemului osos prin limitarea înălțimii finale la ambele sexe prin susținerea osificării zonei de creștere osoasă (închiderea epifizară). Estrogenii ajută la menținerea densității osoase. Acesta este motivul pentru care osteoporoza este mai frecventă la femeile aflate în postmenopauză.
La nivelul sistemului cardiovascular, estrogenii au efecte protectoare, care se traduc prin scăderea riscului general de boli de inimă la femei. Cu toate acestea, ei favorizează, de asemenea, coagularea sângelui. În consecință, în timpul sarcinii, când nivelul de estrogeni crește dramatic, femeile se confruntă cu un risc mult mai mare de tromboembolism venos.
Estrogenii au, de asemenea, efecte antiinflamatorii, susțin funcția pulmonară, reduc motilitatea intestinală, sunt implicați în pigmentare etc. Și mai au și alte roluri care nu au fost încă pe deplin elucidate.
Efectele neurale ale estrogenilor
Printre aceste roluri parțial clare se numără cele privind sistemul nervos. Din nefericire, ceea ce știm despre acest lucru depășește în mod semnificativ ceea ce nu știm încă, dar, în cele ce urmează, vom încerca să-ți oferim o imagine a cercetărilor actuale.
Ce știm?
Primul lucru pe care îl știm este că estrogenii sunt prezenți în creierul multor specii de mamifere (inclusiv șoareci, șobolani și oameni), atât la masculi, cât și la femele.
O altă informație este aceea că diverse tulburări neuropsihiatrice, inclusiv schizofrenia, boala Parkinson sau boala Alzheimer, au o incidență specifică sexului (adică sunt mai frecvente la bărbați sau la femei). Având în vedere că și concentrațiile de estrogen sunt mai mari la femei și că, așa cum am mai spus, acest hormon este prezent în creier, cercetătorii au dezvoltat ipoteza că aceste diferențe specifice sexului sunt mediate de estrogeni.
În cele din urmă, cercetările efectuate pe șoareci și șobolani au demonstrat că, în creierul fetal, testosteronul este transformat în estradiol în creier. Estradiolul, la rândul său, continuă să inducă modificări structurale ale creierului înainte de naștere, în esență masculinizând creierul. Este important de menționat aici că dimorfismul sexual (adică diferențele specifice sexului) în creier nu implică în mod automat diferențe cognitive. De fapt, întrucât măsurile de performanță arată rezultate similare între bărbați și femei, oamenii de știință presupun că diferențele structurale sunt o modalitate prin care creierul își păstrează funcționarea optimă în circumstanțe hormonale foarte diferite. Practic, din cauza constrângerilor biologice legate de reproducere (fluctuația nivelurilor de estrogen la intervale de timp relativ scurte la femei), creierul masculin și cel feminin trebuie să parcurgă rute diferite pentru a ajunge la aceeași destinație.

Ce nu știm?
Pe scurt, restul.
În primul rând, nu este clar dacă estrogenii au aceleași efecte asupra creierului masculin și feminin. Am văzut deja mai sus că estradiolul induce diferențierea structurală în creierul masculin, dar nu și în cel feminin. Dar, pe lângă aceasta, unele studii sugerează un rol neuroprotector al estrogenilor la femei (de aici, de exemplu, ratele mai scăzute ale bolii Alzheimer în acest grup înainte de menopauză, dar crescute după menopauză, când nivelul de estrogen scade dramatic), dar nu și la bărbați. Sunt necesare cercetări suplimentare în această direcție.
În al doilea rând, nu știm dacă estrogenii au aceleași efecte în toate regiunile creierului. Din nou, studiile sugerează că, de exemplu, moartea neuronală și generarea de sinapse sunt promovate de estradiol în unele regiuni, în timp ce în altele sunt inhibate. Implicațiile comportamentale ale acestor constatări sunt, de asemenea, neclare. De ce comportamentul estrogenului este specific sexului și regiunii în primul rând rămâne, de asemenea, neclar.
În cele din urmă, cel mai important rămâne faptul că, deși este clar că tulburările neuropsihiatrice afectează în mod diferit bărbații și femeile, cercetătorii abia încep să descopere rolul jucat de estrogeni în aceste tulburări, precum și modul în care acești hormoni pot fi utilizați ca tratamente eficiente.
Concluzie
După cum am văzut deja, subiectul de astăzi este complicat și plin de necunoscute. Dar dacă este ceva ce reții de aici, ar putea fi următoarele lucruri:
- estrogenii nu sunt „doar hormoni de femei”, ci au roluri fiziologice importante atât la femei, cât și la bărbați;
- de asemenea, nu sunt „doar hormoni sexuali”, ci hormoni care afectează multe sisteme de organe din corp, inclusiv creierul, și ar putea fi un factor important în înțelegerea și tratamentul tulburărilor neuropsihiatrice.
Cum ți s-a părut această postare? Ai vrea să citești mai multe analize precum aceasta? Scrie-ne în comentariile de mai jos.
Ca de obicei, nu uita să ne urmărești pe Instagram, Twitter sau Facebook pentru a fi la curent cu cele mai recente postări.
Ar putea să-ți placă și:
REFERINȚE (ÎN ENGLEZĂ):
Cooke, P. S., Nanjappa, M. K., Ko, C., Prins, G. S., & Hess, R. A. (2017). Estrogens in male physiology. Physiological reviews, 97(3), 995-1043.
De Vries, G. J. (2004). Minireview: sex differences in adult and developing brains: compensation, compensation, compensation. Endocrinology, 145(3), 1063-1068.
Gillies, G. E., & McArthur, S. (2010). Estrogen actions in the brain and the basis for differential action in men and women: a case for sex-specific medicines. Pharmacological reviews, 62(2), 155-198.
Jett, S., Malviya, N., Schelbaum, E., Jang, G., Jahan, E., Clancy, K., … & Mosconi, L. Endogenous and exogenous estrogen exposures: How women’s reproductive health can drive brain aging and inform Alzheimer’s prevention. Frontiers in Aging Neuroscience, 150.
McCarthy, M. M. (2008). Estradiol and the developing brain. Physiological reviews, 88(1), 91-134.
Rahman, A., Jackson, H., Hristov, H., Isaacson, R. S., Saif, N., Shetty, T., … & Mosconi, L. (2019). Sex and gender driven modifiers of Alzheimer’s: the role for estrogenic control across age, race, medical, and lifestyle risks. Frontiers in Aging Neuroscience, 315.
One thought on “Creierul tău pe estrogeni”