Efectele hormonilor asupra creierului: o serie

Un desen cu patru hormoni care petrec, sugerând efectele hormonilor asupra creierului

English

Atunci când auzim cuvintele „efectele hormonilor asupra creierului”, ne gândim de obicei la hormonii de sex, estrogenul și testosteronul. Și în mod involuntar tindem să ne imaginăm comportamente eratice: fie agresivitate crescută, fie emoții „excesive”. Dar știai că există mult mai mulți hormoni care acționează asupra creierului tău? Știai că multe dintre comportamentele noastre, nu doar emoțiile, sunt controlate de hormoni? Și că pur și simplu nu ai fi tu însăți fără munca minunată făcută de hormonii tăi în creier?

Ce este un hormon?

Înainte să intrăm în detaliu despre cum hormonii ne influențează mintea, ar trebui să clarificăm ce este un hormon. Un hormon este orice moleculă semnalizatoare care afectează activitatea unei alte părți a corpului. După cum poți vedea, această definiție este foarte laxă. Cu alte cuvinte, foarte multe substanțe din corpul nostru pot fi clasificate ca hormoni.

Hormonii sunt produși și secretați de glande. Spre deosebire de neurotransmițători, care produc efecte rapide în spații mici (la nivelul sinapselor), hormonii pot acționa pe perioade mult mai mari de timp și sunt capabili să ajungă în mai multe zone din corp. În plus, efectele produse depind de obicei de concentrația de hormoni, în timp ce în cazul neurotransmițătorilor răspunsul apare într-o manieră de totul-sau-nimic.

Tipuri de hormoni

Există mai multe feluri în care putem clasifica hormonii, dar două dintre ele sunt de remarcat: tipul de comunicare și clasa chimică.

În funcție de tipul de comunicare, distingem patru clase de hormoni:

  1. hormonii endocrini sunt eliberați în circulația sangvină și de obicei parcurg o distanță mai mare înainte de a ajunge la celulele-țintă, asupra cărora acționează;
  2. hormonii paracrini sunt distribuiți pe distanțe scurte, practic acționând doar asupra celulelor învecinate;
  3. hormonii autocrini acționează asupra acelorași celule care i-au secretat;
  4. hormonii intracrini acționează tot asupra acelorași celule care i-au secretat. Dar, spre deosebire de cei autocrini, aceștia nu ajung niciodată în afara celulei.

Este important să menționăm că aceste patru clase de hormoni se pot intersecta uneori. Asta înseamnă că, spre exemplu, un hormon cu acțiune endocrină poate, în anumite circumstanțe, să aibă și efecte paracrine, autocrine sau intracrine.

În funcție de clasa chimică, distingem din nou patru clase de hormoni (de data aceasta, fără suprapuneri):

  1. peptidele sunt lanțuri de aminoacizi (poți să-ți imaginezi aminoacizii drept blocurile Lego din care sunt construite proteinele). Exemple de hormoni peptidici sunt oxitocina și insulina;
  2. hormonii aminoacizi sunt, așa cum numele sugerează, aminoacizi, dar care au suferit anumite alterări chimice minore. Această clasă include tiroxina (hormonul tiroidian) și melatonina (care se ocupă de reglarea somnului);
  3. steroizii sunt derivați din colesterol și includ probabil cei mai faimoși hormoni: hormonii de sex și cortizolul;
  4. eicosanoizii sunt și ei derivați din lipide și sunt probabil cea mai puțin cunoscută clasă de hormoni, așa că vom păstra orice mențiune a lor pentru o postare viitoare.

Ce controlează hormonii?

Răspunsul la această întrebare este destul de simplu: aproape tot. De la apetit (controlat de leptină și grelină), la ciclul de somn (melatonina), până la cât de mult te poți bronza (grație hormonilor stimulatori de melanocite și receptorilor lor), hormonii sunt prezenți practic în toate aspectele vieții tale. În termeni de funcționare a creierului, în mod specific, hormonii controlează cogniția (ex., tiroxina), formarea legăturilor sociale, anxietatea și empatia (ex., oxitocina), învățarea și memoria (ex., estradiolul) și multe altele.

De ce contează

Acum poate că te gândești: „ok, asta e grozav, dar de ce ar trebui să-mi pese de toate aceste efecte ale hormonilor asupra creierului? Leptina o să-mi controleze apetitul și fără să știu eu!” Iar asta este perfect adevărat, leptina s-a descurcat de minune până acum fără să-ți pese ție de ea. Dar n-ar fi drăguț să înveți despre munca minunată pe care hormonii tăi o depun pentru tine? În plus, aceste cunoștințe te-ar putea ajuta dacă ceva ar merge prost vreodată (nu ca să te auto-diagnostichezi (!), ci ca să te îndrume în direcția specialistului potrivit). Și, în cele din urmă, în caz că nu știai deja, te-ar putea ajuta să realizezi că suntem cu toții hormonali cam tot timpul 😉

Așa că dacă vrei să înveți mai multe despre hormonii tăi, fii pe fază pentru postările următoare. Acolo vom aborda fiecare hormon în detaliu.

Cum ți s-a părut această postare? Scrie-ne în comentariile de mai jos.

Ca de obicei, nu uita să ne urmărești pe InstagramTwitter sau Facebook pentru a fi la curent cu cele mai recente postări.

Oh hi there 👋
It’s nice to meet you.

Sign up to receive awesome content in your inbox.

Read our privacy policy for more info.

4 thoughts on “Efectele hormonilor asupra creierului: o serie

Leave a Reply