Mirosul amintirilor

English

În cel mai recent articol am vorbit despre de ce creierul nostru face trecutul să pară mai roz și am și introdus pe scurt amintirile autobiografice. Astăzi ne continuăm călătoria pe strada amintirilor vorbim despre o altă componentă importantă a amintirilor: mirosul. De câte ori nu ți s-a întâmplat să miroși niște prăjituri proaspăt făcute și să te simți imediat transportat/ă în bucătăria bunicii, în noaptea de dinainte de Crăciun? Te-ai întrebat vreodată de ce? Și de ce pare că acest efect e mult mai puternic pentru miros decât pentru orice alt simț?

Dacă ai citit articolul nostru despre amintiri, atunci știi că amintirile autobiografice (cele pe care le ai despre tine însuți și despre evenimentele din viața ta) sunt de obicei mai detaliate comparat cu alte tipuri de amintiri. Practic, aceste amintiri consistă nu doar din informații factuale, ci conțin și detalii despre emoțiile tale, precum și informații de la toate simțurile (văz, auz, gust, tactil și miros). Însă ceea ce face mirosul să iasă în evidență ține de organizarea conexiunilor dintre zonele senzoriale și cele de memorie din creier.

În mod normal, în calea spre zone ale creierului specializate (cum ar fi cele de memorie), informațiile de la organele tale senzoriale trebuie să treacă printr-o regiune a creierului numită talamus, care, la rândul ei, trimite informațiile în zonele creierului corespunzătoare. Însă mirosul este special, în sensul că nu trece deloc prin talamus. Mai mult decât atât, înainte de a ajunge în cortexul olfactiv, adică zona din creier unde informațiile despre mirosuri sunt percepute în mod conștient, mirosul face o oprire în zonele de memorie și procesare olfactive ale creierului. Practic, asta înseamnă că memorăm și procesăm un miros chiar înainte de a ști în mod conștient ce este.

Cortexul olfactiv este de asemenea conectat cu alte două regiuni importante pentru emoții: nucleul amigdalian și sistemul limbic. Din nou, amintirile cu o componentă emoțională, așa cum sunt amintirile autobiografice, tind să fie mai vii și să fie reținute mai mult timp. Și din moment ce simțul mirosului este conectat direct atât cu zonele de memorie, cât și cele de procesare a emoțiilor, nu mai este așa surprinzător că diferite mirosuri sunt capabile să declanșeze asemenea sentimente și amintiri puternice.

Așa că data viitoare când faci prăjituri și îți amintesc de Crăciunul cu bunica, vei ști că, la fel ca și acele prăjituri, simțul tău al mirosului chiar e ceva special.

Cum ți s-a părut această postare? Scrie-ne în comentariile de mai jos.

Ca de obicei, nu uita să ne urmărești pe InstagramTwitter sau Facebook pentru a fi la curent cu cele mai recente postări.

Surse (în engleză)

Remembrance of Odors Past

Olfaction and emotion: The case of autobiographical memory

Minciuna lui Moș Crăciun

English Ca și copii, suntem învățați că mințitul este greșit și nu ar trebui să facem asta niciodată. Însă pe măsură ce creștem, ajungem adesea în situații morale ambigue: ar trebui să-i spui șefului tău temperamental că nenumăratele ore petrecute în ședințe online te fac să vrei să-ți scoți ochii sau e mai bine să…

Sărbătorile și sănătatea mintală

English Se presupune că sărbătorile de iarnă sunt pline de dulce, acrișor și ceva fermecător, dar chiar și aceia dintre noi care se lasă complet cuprinși de spiritul Crăciunului trebuie să admită că realitatea nu corespunde întotdeauna acestor așteptări. Din contră, așteptările prea mari pentru „super-distracție” sau chiar „vacanța perfectă” tind să ducă atât la…

Spiritul Crăciunului în creier

English Cu toții avem un prieten care, imediat ce 1 decembrie sosește, scoate decorațiunile de Crăciun, ascultă „Împodobește, mamă, bradul” la maxim toată ziua și vorbește non-stop despre cum „decembrie e luna în care suntem mai buni” (apropo, dacă nu poți să identifici care dintre prietenii tăi e copleșit de spiritul Crăciunului, probabil că ești…

Antidepresivele și Covid-19: care e legătura?

English Fluvoxamina este un antidepresiv folosit de obicei în tratamentul tulburării de tip obsesiv-compulsiv, dar și al depresiei și tulburărilor de anxietate. Însă un studiu clinic la scară mică a arătat că ar putea avea o întrebuințare neașteptată: ca tratament împotriva Covid-19. Dar de ce s-au gândit cercetătorii să testeze un antidepresiv ca tratament împotriva…

De ce ar trebui să îți pese de (neuro)știință?

English Sigur, ai mai auzit-o înainte: știința e super, iar creierul în mod deosebit este o minune a universului. Este ceea ce ne definește ca oameni, așa că ar trebui să fim interesați să învățăm despre acesta cât mai mult cu putință. Dar, deși pentru mulți poate fi foarte palpitant să citească despre organizarea pe…

Despre preferința pentru limba engleză în comunicarea științifică

English În lumea științifică limba engleză a devenit dominantă. Cele mai multe articole științifice sunt publicate în engleză, cele mai avansate cărți științifice sunt scrise în engleză și cele mai multe conferințe științifice sunt organizează în engleză. În teorie, acest lucru sună extraordinar. Dacă toți cercetătorii sunt capabili să vorbească aceeași limbă, atunci această barieră…

Oh hi there 👋
It’s nice to meet you.

Sign up to receive awesome content in your inbox.

Read our privacy policy for more info.

One thought on “Mirosul amintirilor

Leave a Reply