Regândind harta gustului

English

Poate ai mai auzit de mitul legat de harta gustului de pe limbă: ideea falsă că diferite părți ale limbii sunt responsabile pentru percepția diferitelor gusturi (de exemplu, amar în partea din spate și dulce în cea din față).

Dar știai că se credea că o așa-numită hartă topografică există într-o zonă a creierului responsabilă pentru percepția gustului, chiar și după ce harta gustului de pe limbă a fost demitizată?

Acest tip de organizare topografică este comun și pentru alte simțuri. De exemplu, în cortexul somatosenzitiv (unde este percepută atingerea), degetele și spatele tău sunt reprezentate în zone diferite. În mod asemănător, în cortexul auditiv, frecvențele înalte și cele joase sunt reprezentate în zone diferite.

Așa că atunci când experimentele de imagistică timpurii au sugerat că organizarea cortexului gustativ este similară, nimeni n-a fost suprins. Până la urmă, dacă așa funcționează pentru alte simțuri, de ce n-ar fi la fel și pentru gust?

Dar un nou studiu sugerează opusul. Folosind metode de imagistică avansate, cercetătorii au arătat că organizarea cortexului gustativ al șoarecilor nu este topografică. Practic, nu există zone bine-definite în creier pentru dulce, acru sau amar.

În schimb, neuronii responsabili pentru diversele gusturi sunt amestecați, formând un așa-numit „cod de ansamblu”. Cu alte cuvinte, diferite tipare de activare a acestor neuroni duc la percepția diferitelor gusturi, cam așa cum membrii unei orchestre pot cânta diferite melodii împreună.

De ce e important? Așa cum am menționat mai devreme, organizarea topografică este un principiu important al organizării creierului, așa că, arătând că gustul nu urmează acest tipar duce la întrebarea „de ce e special?”, iar asta ar putea duce la mai multe descoperiri fascinante despre percepția gustului.

Cum ți s-a părut această postare? Ai vrea să citești mai multe știri pe scurt? Scrie-ne în comentariile de mai jos.

Ca de obicei, nu uita să ne urmărești pe InstagramTwitter sau Facebook pentru a fi la curent cu cele mai recente postări.

Sursă

https://neurosciencenews.com/taste-neural-remapping-17271/

Oh hi there 👋
It’s nice to meet you.

Sign up to receive awesome content in your inbox.

Read our privacy policy for more info.

2 thoughts on “Regândind harta gustului

Leave a Reply