Imagine de: Ana Dumitru
Țineți-vă de șosete, pentru că ne așteaptă o călătorie palpitantă. Din când în când, apar știri despre un anumit neurochirurg și ideea sa „genială” de a face un transplant de cap uman. Le-am ignorat până acum, într-o încercare iluzorie de a crede că, dacă nimeni nu dă atenție ideilor trăsnite, acestea se vor stinge de la sine în cele din urmă. Dar doar pentru că oamenii de știință nu-și bat capul cu el, nu înseamnă că mass-media nu o va face. Iar în ultimii ani am văzut cum narațiunea a trecut de la „wow, ce idee ridicolă!” la „transplantul de cap uman – în curând într-un magazin din apropiere!”. Ce naiba, oameni buni? Așa că este timpul să ne așezăm și să aflăm despre ce este vorba și de ce acest subiect este atât de ridicol.
Acum, dacă nu ați auzit niciodată de Sergio Canavero, considerați-vă norocoși! Din păcate, fie că vă place, fie că nu, norocul vi s-a terminat. Așa că…
Cine e Sergio Canavero și ce vrea?
Sergio Canavero este un tip cu o idee. O idee proastă, dar vom ajunge la asta în curând. Canavero e un neurochirurg italian care s-a format și apoi a lucrat la Spitalul Universitar din Torino până la rezilierea contractului său în 2015, când a căpătat notorietate pentru unele afirmații nebunești. Misiunea sa (și motivul pentru care spitalul s-a distanțat de el) este simplă: vrea să facă din transplantul de cap uman o realitate.
Inspirată din Frankenstein, ideea este, în teorie, în egală măsură simplă și tulburătoare: se ia un cap funcțional atașat de un corp disfuncțional (de exemplu, cel al unei persoane care suferă de un anumit tip de distrofie musculară) și se lipește pe un corp funcțional cu un cap disfuncțional (adică al unei persoane aflate în moarte cerebrală). Pedanții dintre voi au observat probabil deja că, din punct de vedere tehnic, nu este vorba de un transplant de cap, ci de un transplant de corp. Cu toate acestea, în cuvintele d-lui Canavero: „transplant de cap, transplant de corp, tot aia e.” Cine nu ar avea încredere într-un astfel de doctor, nu-i așa?
În practică, există o serie de motive pentru care este o prostie. În cele ce urmează, vom încerca să abordăm cel puțin unele dintre aceste motive, dar, desigur, în cazul unei proceduri atât de complexe, există mult mai multe variabile ascunse care trebuie luate în considerare, așa că rețineți că aceasta nu este o listă exhaustivă. Acestea fiind spuse, vom lua în considerare trei grupuri principale de probleme:
- legate de buna practică științifică (pagina 2)
- legate de implementare (pagina 3)
- etice (pagina 4)
One thought on “Tăiați-le capul!”